KRADU NADGROBNE SPOMENIKE

'Daleko smo od toga da je Srbija normalna država'

03.11.2013 u 15:33

Bionic
Reading

Nestanak spomenika civilnim žrtvama rata 1944. i 1945. godine uglavnom mađarske nacionalnosti i nepronalaženje počinitelja toga djela, za predsjednika vojvođanskog parlamenta i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Istvana Pasztora dokaz je da Srbija nije normalna država, prenijeli u nedjelju vojvođanski mediji.

Sredinom listopada, nepoznati su počinitelji odnijeli više stotina kilograma težak spomenik od bronce "Ptica slomljenih krila", koji je postavljen 1994. godine ispred Senćanskog groblja u Subotici, u znak sjećanja na civile koji su pobijeni 1944. i 1945. godine u tome gradu i njegovoj okolici.

Na tradicijskoj komemoraciji kod spomenika Pasztor je rekao da nestanak toga obilježja dokaz "da smo daleko od toga da možemo reći da je Srbija normalna država".

"Srbija nije normalna država zbog toga što se neki usuđuju krasti nadgrobni spomenik. Srbija nije normalna država jer se za dva tjedna nije moglo otkriti tko ga je ukrao. Srbija nije normalna država zbog toga što skoro ni dva tjedna nisu bila dovoljna da se vlada energično odredi u odnosu na ovaj događaj", izjavio je Pasztor.

Predsjednik Gradskog odbora SVM-a, najjače parlamentarne stranke vojvođanskih Mađara u Srbiji, Jene Maglai, rekao je okupljenima da je taj slučaj "slika i prilika čitavog srbijanskog društva i mađarske zajednice". "Očito je da su ovdje kriminalci bolje organizirani nego policija i državna tijela", zaključio je Maglai.

Predsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je 31.listopada kako policija radi na rasvjetljavanju krađe spomenika u Subotici i da za sada nema indicija da taj događaj ima međunacionalnu ili političku pozadinu.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je priopćilo da krađa spomenika „Ptica slomljenih krila“ prijeti da naruši odnose Srbije i Mađarske.

Spomenik u Subotici jedan od malobrojnih podsjetnika u Vojvodini i Srbiji na civilne žrtve komunističkog režima u njegovim ranim godinama.