GOVOR MRŽNJE

Đakiću nije određen jednomjesečni pritvor

09.01.2019 u 19:14

Bionic
Reading

Županijski sud u Bjelovaru na ročištu koje počelo u 17 sati donio je odluku o prijedlogu virovitičkog Općinskog državnog odvjetništva za određivanje jednomjesečnog pritvora Ivanu Đakiću (22) zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Sud je donio odluku da mladom Đakiću neće odrediti pritvor, no odredio mu je mjere opreza

Ivan Đakić priveden je u prostorije Županijskoga suda u Bjelovaru u 16,45 sati, a s njim je bio odvjetnik Željko Palatinuš.

Nakon ročišta Đakić se još jednom ispričao zbog objave. 'Da ja to nisam objavio, da je to netko drugi objavio, vi ne bi digli toliku prašinu', kazao je pred novinarima. 'Ljudski je griješiti', poručio je.

  • +4
Ivan Đakić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Upitan zašto je objavio sporan status na Facebooku, Đakić je samo dobacio: 'Nameće se pitanje'.

Đakić će se redovito morati javljati policiji.

Sin čelnika HVIDR-e i saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića proveo je noć u pritvoru, a danas je ispitan u Općinskome državnom odvjetništvu u Virovitici.

Đakić je na pravoslavni Božić na svoj profil na Facebooku postavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim ‘prijateljima' srbićima sretan božić". Iako je vrlo brzo obrisao tu objavu te se ispričao, policija ga je uhitila i prošlu je noć proveo u pritvoru. HDZ, iz kojeg se Đakić isčlanio, osudio je govor mržnje, a sramotnu objavu osudila je i Vlada također istaknuvši kako se radi o govoru mržnje.