KRIOGENIKA

Dajte bogatstvo za zamrzavanje mozga, ali ne jamčimo za njegovu funkcionalnost

28.12.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Britanski futurist Max Moore koji vodi kriogeničku ordinaciju u SAD-u želi na svojem mozgu primijeniti tretman kako bi si produljio život, a pritom tvrdi kako mu ostali dijelovi tijela ne trebaju budući da su, za razliku od mozga, zamjenjivi

Moore, kao predsjednik i izvršni direktor tvrtke Alcor sa sjedištem u Scottsdaleu, u Arizoni tvrdi kako će kriogeničkim postupkom zamrzavanja mozga na ekstremno niskoj temperaturi jednog dana moći oživjeti svoj mozak, čime je izazvao val optužbi znanstvenika koji smatraju kako se bavi spekulacijama te dijela javnosti koji ne odobrava njegove postupke s mrtvim tijelima.

'Neki ljudi to nazivaju odsijecanjem glave. To je pogrešno, ne odsijecamo glavu, već tijelo. Mozak je dio koji želimo', kazao je Moore za britanski Daily Mail, dodajući kako je pedesetak članova njegove udruge već odlučilo da im se mozak zamrzne kada budu službeno proglašeni mrtvima.

Mozgovi se čuvaju u prozirnim kutijama gdje se postavljaju naopačke s lubanjom, a neshvaćeni znanstvenik tvrdi kako ne pokušava izvaditi mozak iz lubanje jer je to prilično teško te bi tim činom mozak mogao biti trajno oštećen.

Alcor je kao kriogenička institucija počela primati prve pacijente još davne 1982., a Moore tvrdi kako se radi o procesu vraćanja u život te kako bi se ova metoda mogla definirati kao duboka koma.


Tvrtka naplaćuje 200.000 dolara za zamrzavanje cijelog tijela, a 80.000 za mozak. Postoji i nadoknada od 10.000 dolara za klijente izvan SAD-a i Kanade

Moore, koji ima diplomu filozofije, politike i ekonomije sa sveučilišta Oxford, zainteresiran je za produljenje života još od svoje 16. godine, a doktorirao je 1995. tezom o prirodi smrti te priznaje kako on i specijalisti za kriogeniku nemaju pojma kada bi se mogli uspješno odmrzavati pacijenti, za što bi moglo proći nekoliko desetljeća.

'Mi smo poput Leonarda Da Vincija koji je stvorio krila i helikopter koji može funkcionirati, no nije imao potreban alat kako bi ga napravio. Ipak, Leonardo je pokazao princip na kojem helikopter radi. Naravno, razvijamo tehnologiju kako bismo smanjili oštećenja na našim pacijentima, ali ne znamo točno kako će izgledati proces odmrzavanja', kaže Moore.