DRAMA UOČI DANA 'D'

Dačić: Više nema dijaloga s Prištinom

04.04.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Srpski premijer i glavni pregovarač s Prištinom Ivica Dačić izjavio je da je utorak, do kada Srbija mora odgovoriti visokoj povjerenici EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton prihvaća li ponudu s pregovora u Bruxellesu, dan 'D' za Srbiju

Catherine Ashton rekla nam je da više nema pregovora. Pritisci su bili neviđeni. U jednom trenutku visokopozicionirani političar sa Zapada rekao mi je: Vi ste sami, nemate izbora. Dakle, međunarodna je zajednica na strani Prištine, a mi smo ostavljeni da se sami borimo. U ovom trenutku ne mogu vam reći kakav će biti naš odgovor, jer će se državni vrh ponovno dogovoriti o tome', rekao je Dačić.

Dačić je rekao da 'Srbija praktično nije imala priliku sudjelovati u dijalogu, jer Priština ne odustaje od svojih stavova'. Dodao je da je Srbija sudjelovala 'jedino u načinu kako da ukine svoje institucije i da Srbe sa sjevera ubaci u kosovski sistem'.

'Govorilo se da će nam ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova. Od toga nema ništa. Sada imamo rok do utorka da se izjasnimo. Dijaloga nema više, o čemu da se vodi, Priština neće pomaknuti svoje stavove', kazao je Dačić.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija u iduća tri do četiri dana mora 'odlučiti između dva podjednako katastrofalna rješenja – prihvatiti ili odbiti vrlo loše rješenje za Kosovo'.

'Nalazimo se između čekića i nakovnja', rekao je Vučić sinoć za RTS.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da, neovisno o sadašnjim teškoćama u dijalogu Beograda i Prištine, postupak ne može biti proglašen okončanim ili neuspjelim te izrazio nadu da će 'Beograd prihvatiti realnost i samim time i sporazum'.