NEZADOVOLJSTVO BEOGRADA

Dačić: 'EU diplomati kao da su s Tibeta'

30.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić izjavio je jučer na sastanku s predstavnicima 64 veleposlanstava i međunarodnih organizacija u Beogradu kako predstavnici EU-a povodom istupa hrvatskih dužnosnika o Srbiji 'reagiraju filozofski, kao da se nalaze na Tibetu'

'Teško da bi bilo koja zemlja mogla šutjeti na ono što se događalo prethodnih mjeseci. Govorimo o postupcima službenih državnih tijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ne postoji država koji ne bi reagirala na napade premijera iz drugih država. Zamislite da netko napadne Merkel, Putina ili Bidena', kazao je Dačić i objasnio da je Beograd reagirao zbog Stepinca, pokliča 'za dom spremni' kojim se pokušava rehabilitacija NDH, protiv podizanja spomeniku Barešiću, povodom Srebrenice, napada na premijera, obustavljanja istrage o tom napadu, proglašavanja nepoželjnim srpskog rukovodstva, izjava Milanovića i slično.

'Kada netko kaže za neku državu da je šaka jada, ne možete ne reagirati. Što je to Srbija loše napravila, mi tražimo reakciju EU-a, a oni govore filozofski kao da se nalaze na Tibetu, kažu da nije dobra eskalacija retorike', kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova dodavši kako 'nisu hrvatski i bošnjački dužnosnici pisali literarne radove na slobodnu temu pa da se govori o retorici'.

'Hrvatska kritizira naš Zakon o ratnim zločinima, a pogledajte član 16 njihova Kaznenog zakona kojim mogu goniti sve iz cijelog svijeta', naglasio je Dačić, uz dodatak kako su diplomati pozdravili odluku Beograda da se suzdrži od reakcija.

'Ali to nije dovoljno. Potrebno je spriječiti postupke i ono protiv čega mi reagiramo. Mi smo ozbiljna država i nama je stalo do mira i stabilnosti u regiji, ali smo zabrinuti jer se vodi jedna antisrpska politika. Mi ćemo zašutjeti i ja ću šutjeti, ali to će se nastaviti. Stanje u regiji je zabrinjavajuće, ali kao što netko započinje rat, mi smo započeli mir i zašutjet ćemo', zaključio je Dačić.