BLAGAIĆ PORUČIO DROPULIĆ:

'Da surađujemo s Vašim suprugom, naš projekt bi lako prošao'

14.06.2010 u 18:14

Bionic
Reading

Ministrica Marina Matulović Dropulić i Vicenco Blagaić ne sanjaju isti Hrvatski san. Podsjetimo, nakon što je za megaprojekt Hrvatski san dobio blagoslov Dubrovačko-neretvanske županije, ministrica Dropulić odlučila je na prostorni plan županije staviti veto, pa je gradnju sa 45 hektara vratila na 30 hektara

'Ovo je meni neshvatljivo, ja ovo nikad nisam doživio', komentirao je Vicenco Blagaić odluku ministrice na dubrovačkoj prezentaciji Profectusova projekta Hrvatski san. Prezentacija je za cilj imala upoznati županijske vijećnike s važnošću ove investicije te ih ujedno uvjeriti da na županijskoj skupštini glasaju protiv odluke Ministarstva graditeljstva.

'Ovo je antipoduzetnički potez ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić', istaknuo je Blagaić te dodao: 'Ona je vezana za ovaj kraj i zna svaki kamen napamet, a znate što njezin suprug radi. Htjeli smo sve napraviti na pošten način, ali očito to u ovoj državi ne ide. Da smo njega uzeli za konzultanta sve bi lako išlo.'

Nakon što je sve dogovoreno sa Županijom, Općinom Dubrovačko primorje i mjesnim odborom Doli te nakon druge javne rasprave na kojoj nije bilo apsolutno nikakvih primjedbi, ministrica zaustavi projekt, kaže Blagaić te dodaje, prema mojim pravnicima to je potpuno ilegalno, mimo svih zakona, jer ministrica može samo reći je li plan zakonski dobar ili ne.

'Neke banke i partneri su predugovore s nama već potpisali o suradnji. Mi smo spremni s početkom realizacije odmah po usvajanju općinskog proračuna, no projekt je smanjen sa 45 na 30 hektara zbog nedostatka infrastrukture neisplativa je investicija. Ja sam prošlog tjedna lobirao po Zagrebu i svi kažu u pravu si, ali nitko se ne želi ministrici suprotstaviti', nastavlja Blagaić.

Blagaić
pretpostavlja kako je ministrice donijela ovakvu odluku u Profectus grupi vidi konkurenciju. 'Sa svojim kućnim prijateljem Petrom Đukanom ministrica planira ulaganja u Konavle i Prevlaku', objasnio je Blagaić.

Oko Blagaića su se okupili Boro Ogresta predsjednik mjesnog odbora Doli, Jozo Marić iz HUP-a Dalmacije i Hrvoje Marić iz Hrvatske udruge poslodavaca, te mu redom pružili podršku.

'Ako se ovo ne dogodi mi svi skupa možemo zajedno skupiti kufere pa preko granice', istaknuo je Boro Ogresta. 'Ne tražimo milostinju od Vlade, nego samo da nas puste na miru. Ako se ovaj projekt ne ostvari, Doli i Primorje neće opstati', kaže Ogresta te poziva sve da se u nedjelju pridruže blokadi magistrale u znak prosvjeda.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju Jozo Marić rekao je kako će podržati prosvjed, jer Vlada ne može raditi protiv lokalnog stanovništva. Prozvao je ministricu Dropulić da se ponaša kao da je ministarstvo graditeljstva njena vlastita prćija. 'Projekti se trebaju pokrenuti. Vlada je poručivala da će olakšati investiranja, a događa se ovo što se događa', zaključuje Marić.

'Posao vlade je da omogućava ovakve i slične projekte, Ne da ih opstruira, Vlada jednino blagajnu može napuniti ako dozvoli poduzetnicima da rade', ustvrdio je Hrvoje Marić iz HUP-a.

Blagaić
je na kraju rekao kako podržava premijerku i mjere za izlazak iz krize, ali postavljanje Marine Matulović Dropulić na čelo Ureda za privlačenje investicija slikovito je opisao kao postavljanje lisice u kokošinjac da čuva kokoši. Pozvao je i USKOK i Državno odvjetništvo da istraže poslove ministrice Dropulić i njenog supruga.

Na kraju je još jednom istaknuo kako je projekt na 30 hektara neisplativ te je zamolio županijske vijećnike da na Županijskoj skupštini donesu amandman koji će projekt vratiti na 45 hektara.