SABOR ZAVRŠIO ZASJEDANJE

'Da se raziđemo kao ljudi, pozivam vas na čašu šampanjca'

18.12.2013 u 15:55

Bionic
Reading

Saborski zastupnici glasanjem o danas raspravljenim točkama završili su zasjedanje za ovu godinu te će se u klupe vratiti nakon 15. siječnja, do kada im traje Ustavom zajamčena stanka. Iako su redovno zasjedanje završili još prošlog tjedna, danas su se ipak sastali na izvanrednoj sjednici na kojoj se trebalo raspravljati i o ustavnim promjenama, no takve planove vladajućih poremetio je HDSSB

'Sada je prilika da čestitam svima vama sretan Božić kao državni praznik, a onima koji slave, sretan Božić i kao religijski, crkveni praznik. Istodobno želim vama saborskim zastupnicama i saborskim zastupnicima da sljedeća godina bude produktivnija, da bude bolja, da donesemo, da tako kažem, više radosti u Sabor, ali i više optimizma među hrvatske građane i bolji život. Da dobro provedete novogodišnje praznike i da se vidimo na novoj sjednici u siječnju sljedeće godine. I na kraju, da se raziđemo i kao ljudi i kao kolege zastupnici, pozivam vas na jedan mali domjenak, čašu šampanjca ispred sabornice', zaključio je posljednju ovogodišnju sjednicu Sabora njegov šef Josip Leko.

Prije njegovog završnog obraćanja zastupnici su izglasali i danas raspravljene točke. Prvotno je bilo predviđeno da Sabor na izvanrednoj sjednici zasjeda do petka, a među točkama dnevnog reda trebale su se naći i izmjene Ustava. Međutim, kao što je već poznato, u posljednji tren HDSSB je zatražio odgodu glasovanja o ustavnim promjenama, tako da će se o njihovom konačnom prijedlogu raspravljati tek u siječnju.

Da su, kojim slučajem, HDSSB-ovci pristali na glasanje o promjenama Ustava i da su one doista izglasane ovaj petak, možda bi se i saborski zastupnici na posao vratili i prije 15. siječnja. Naime, među predloženim ustavnim izmjenama našao se i prijedlog prema kojem bi se brisale Ustavom određene stanke te bi sjednicu sazivao predsjednik Sabora. On bi to bio dužan napraviti na zahtjev Predsjednika RH, Vlade i trećine zastupnika.

S obzirom da ustavne promjene nisu izglasane prije Nove godine, saborski zastupnici ipak će odmarati do 15. siječnja.