MAĐARSKI MINISTAR SZIJJARTO

'Da sam Srbin glasao bih za Vučićev SNS'

05.04.2016 u 22:32

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je u utorak Pančevu da Srbija zavrjeđuje biti članica Europske unije i da bi on, kada bi bio Srbin, glasao za Srpsku naprednu stranku (SNS) Aleksandra Vučića, prenijela je agencija Tanjug.

'Da sam Mađar koji živi u Srbiji, glasao bih za Savez vojvođanskih Mađara (SVM), a da sam Srbin, onda za SNS', izjavio je Szijjarto na stranačkoj konvenciji SNS-a u Pančevu, govoreći na srpskom jeziku.

SVM je najjača stranka vojvođanskih Mađara koja je u postizbornoj koaliciji sa SNS-om.

Szijjarto je istaknuo da je došao kao prijatelj srbijanskog premijera i da za neku srpsku stranku u današnje vrijeme obraćanje mađarskog ministra znači samo jedno – potporu.

'To nije uvijek bilo tako. Ali, zahvaljujući vladi Aleksandra Vučića odnosi Srbije i Mađarske su na najvišoj razini u povijesti', rekao je mađarski ministar, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Srbija zaslužuje biti članica Europske unije i na tom putu može računati na Mađarsku, koja neće dopustiti da je institucije u Bruxellesu ili druge instance blokiraju.

Szijjarto, koji je dužnosnik mađarske vladajuće stranke Fidesz, rekao je da Mađarska maksimalno podupire brz ulazak Srbije u EU i vrlo cijeni sve napore koje Srbija čini.

'Srbija je ušla u novo razdoblje svoje povijesti, proces integracija Srbije napreduje tempom koji do sad nije viđen i Srbija zavrjeđuje da bude članica EU', rekao je Szijjarto i dodao da Srbija može biti ponosna i na to kako se odnosi prema nacionalnim manjinama.

'Malo je visokih dužnosnika iz drugih država koji bi došli na ovakav skup da govore lijepo o nečijoj vladi', rekao je lider SN-.a Aleksandar Vučić, zahvalivši Szijjartu.

Vučić je podsjetio da je na svim važnim skupovima u Bruxellesu Srbija mogla računati na nekoliko prijatelja, među kojima je uvijek bio Szijjarto.

U ponedjeljak i utorak održavala se sjednica Međuvladinoga mješovitoga povjerenstva Srbije i Mađarske na kojoj je konstatirano da su srpsko-mađarski odnosi dostigli 'povijesni vrhunac', te da između dvoje zemlje nema otvorenih pitanja.