RADA BORIĆ:

'Da kardinalovi stavovi nisu opasni, mogli bismo se i nasmijati'

27.10.2016 u 21:29

Bionic
Reading

Feministica i mirovna aktivistica Rada Borić, predsjednica Centra za ženske studije, osvrnula se za tportal na stavove američkog kardinala Raymonda Lea Burkea, gosta prvog festivala tradicije i konzervativnih ideja TradFest u Zagrebu, ističući da taj klerik, kojega je i sam Papa detronizirao s utjecajnih funkcija u Katoličkoj crkvi upravo zbog nekih od rigidnih stavova koje gorljivo zagovara, u Hrvatsku dolazi u vrijeme kada svjedočimo radikalnim konzervativnim napadima na ljudska prava stečena i zagarantirana Ustavom i međunarodnim dokumentima

Burke nije pozvan zbog promocije konzervativnih stavova vezanih uz nauk Crkve već zbog promicanja najradikalnijih stavova dijela Katoličke crkve kojima se direktno zagovaraju kršenja ljudskih prava, ponajprije žena i LGBT zajednice, ali i samih vjernika ako svoju vjeru odvajaju od javnog života', ističe Borić.

Patron Suverenoga vojnog malteškog reda kardinal Raymond Leo Burke, podsjetimo, glavni je gost TradFesta koji se od ponedjeljka do četvrtka održava u hotelu Dubrovnik na Trgu bana Jelačića, u organizaciji Zaklade Vigilare. Burke se proslavio kada je kao nadbiskup St. Louisa predvodio kampanju da se političarima koji se ne protive pravu na abortususkrati pričest, kao trajnim i nepokajanim teškim grešnicima. Papa Franjo smijenio ga je s položaja prefekta Apostolske signature, što je vrhovni sud Svete Stolice.

Podvojeni političari vjernici

U intervjuu za Jutarnji list Burke konstatira da 'radikalni feminizam čini muškarce introvertiranima, tjera ih od ideje braka, što pridonosi i potencira homoseksualno ponašanje'. Za pedofiliju kaže da je ozbiljan poremećaj koji je nerazumljiv i psihijatrima i jako se teško liječi, no 'pedofiliju treba razlikovati od pederastije, homoseksualne privlačnosti prema adolescentima, i to može biti rezultat radikalnog feminizma'.

Klerik poručuje da svaki katolik koji je dosljedan ne može odvojiti svoju vjeru od javnog života, a poseban problem predstavljaju mu političari koji kažu da su osobno protiv pobačaja, a  istovremeno nisu spremni 'javno osigurati zaštitu života'. Pozdravni govor na TradFestu, podsjetimo, održao je i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, koji se o pitanju pobačaja izjasnio dvosmisleno.


Analizirajući Burkeov intervju Jutarnjem listu, Rada Borić konstatira da je za Burkea pobačaj zločin i da po njegovu viđenju tu ne smije biti izuzetaka ni kada se radi o incestu ili silovanju. Vezano uz neuspjeh tzv. prolife kampanje u Poljskoj, smatra da bi žene trebale biti kažnjene za čin prekida trudnoće jer 'zakon koji ne predviđa kaznu za kršenje zakona nije zakon'.

'Zabrinjava i njegov pritisak na političare vjernike koje proziva za dosljednost neodvajanja vjere od javnog života, zaboravljajući pritom, ili mu to nitko nije rekao, da je Hrvatska sekularna država u kojoj su 'sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države' (Ustav, čl. 41.). Vjerujem, ako se političari vjernici neće držati njegova naputka, da bi im zabranio pravo na pričest kako je i zagovarao u kampanji u SAD-u', kaže Borić.

Crkva oduzimala živote i spaljivala neistomišljenice... eventualno, isprika?

'Zanimljivo je i da po Burkeu 'nitko ne može uzimati sebi pravo nad tuđim životom i reći da ima pravo uzeti tuđi život', a da ništa, baš ništa (ispriku niti ne očekujemo!) nije rekao o dugoj povijesti Crkve koja je sebi uzimala za pravo oduzimati tuđi život, pa su neistomišljenici, a posebice neistomišljenice, završavale na lomačama. Ni o ratovima koji su se vodili i koji se, nažalost, i danas vode u ime vjere', navodi Borić.

O brizi o osiromašenim obiteljima nije rekao ništa, konstatira Borić, dodajući da nije odgovorio ni na pitanje 'Donald Trump ili Hilary Clinton'. 'Nije ni morao budući da je Demokratsku stranku nazvao strankom smrti', podsjeća Borić.