'EDUKACIJA ZA PROMICANJE ŽIVOTA'

Stier: Promjena Zakona o pobačaju nije u fokusu Vlade

25.10.2016 u 10:42

  • +4

Festival tradicije i konzervativnih ideja Tradfest 2016.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Bionic
Reading

U fokusu Vlade nije raspravljati ni o kakvoj promjeni Zakona o pobačaju, 'to je u nadležnosti Ustavnog suda', ustvrdio je na pitanje o eventualnoj zabrani pobačaja jedan od potpredsjednika Vlade te ministar vanjskih i europskih poslova HDZ-ov Davor Ivo Stier koji je gostovao kao govornik na ovogodišnjem TradFestu - Festivalu tradicije i konzervativnih ideja koji organizira udruga Vigilare Vicea Batarela, javlja televizija N1

Podsjetimo, međunarodna konferencija Tradfest, koja je započela danas u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, kako navode sami organizatori, godišnja je manifestacija tradicionalnih i konzervativnih lidera, mislilaca i aktivista koji svojim djelovanjem potiču uspostavu tradicionalnih i konzervativnih vrednota u Hrvatskoj i svijetu.

Radi se o, navode organizatori, među kojima je i predsjednik udruge Vigilare Vice John Batarelo, sudionik šire koordinacije građanske inicijative U ime obitelji, 'festivalu tradicije i konzervativnih ideja nasuprot tzv. naprednih i militantno-sekularnih ideja i politika koje su na nasilan i revolucionarni način pokušale zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i zapadnom svijetu'.

Jedan od najistaknutijih govornika je kontroverzni američki kardinal Raymond Leo Burke, koji privlači pozornost svojim konzervativnim stavovima i izjavama u kojima poistovjećuje vjernike homoseksualne orijentacije ili pak one razvedene pa ponovno vjenčane s ubojicama, a inače je kardinal zaštitnik Suverenog malteškog vojnog reda.

No među govornicima je i jedan od potpredsjednika Vlade te ministar vanjskih i europskih poslova HDZ-ov Davor Ivo Stier, koji je, kako javlja, N1 kazao da je na Festivalu ponudio osobna zapažanja: 'Mislim da je bitno da gradimo pluralno društvo dijaloga i tolerancije, da se svi mogu uključiti i da se sve ideje mogu razmotriti.'

Na pitanje postoji li u RH 'militantni sekularizam', on kaže da u Hrvatskoj postoji balans i da je Crkva odvojena od države 'i to je dobro'. No ističe da sekularna država ne znači da se ne vrednuje javna manifestacija vjere jer su vjerske zajednice i regenerator solidarnosti u društvu.

Podsjetio je, dodaje Hina, kako je još francuski povjesničar i političar Alexis de Tocqueville u svome djelu 'O demokraciji u Americi' istaknuo kako je za demokratsko društvo vrlo važna sloboda vjeroispovijesti i aktivnosti vezane uz nju iskazane slobodno i na javnome prostoru. Stier je primijetio kako su ponekad ta načela osporavana u Hrvatskoj, ali, kako je rekao, ne misli da je to većinsko stajalište hrvatskih građana. Ocijenio je kako je dobro da se u pluralnome društvu i o tome raspravlja.

Za Stiera je bitno da svatko u toleranciji može iznijeti svoje mišljenje, pa da tako mogu i kršćani svoja uvjerenja iskazati na javnome mjestu.

Na novinarsku primjedbu kako je predsjednik Zaklade Vigilare Vice John Batarelo na konferenciji s govornice javno kritizirao hrvatske političare koji se deklariraju kao kršćani, a nisu za zabranu pobačaja i promjenu zakonskih odredama s tim u vezi, Stier je odgovorio kako je poznato da u fokusu Vlade nije rasprava o promjeni zakona u vezi prava na pobačaja' i to 'eventualno sada jest u nadležnosti Ustavnoga suda'.

Istaknuo je kako osobno i kao zastupnik, javlja Hina, 'ne bi dignuo ruku za takve zakone, međutim oni danas postoje i na Ustavnome sudu je odluka' te je ponovio da što se tiče Vladine aktivnosti, fokus nije na zakonskim promjenama zakona o pravu na pobačaj već da se, kroz edukaciju i različite politike, promiče život i zaštiti od samoga začeća.

Na molbu novinara Stier je, među ostalim, rekao da je poziv za sudjelovanje na TradFestu dobio kao europarlamentarac, tada ga je i prihvatio, te da ne vidi razlog da ne sudjeluje na festivalu sada, kao ministar vanjskih poslova, javlja Hina.