BASESCU JOSIPOVIĆU:

'Čuvajte se zemalja koje imaju mnogo otoka'

02.07.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Rumunjski predsjednik Traian Basescu rekao je u ponedjeljak u Bukureštu da je pitanje ulaska u schengenski prostor bez kontrole granica 'političko pitanje', te je svom hrvatskom kolegi, predsjedniku Ivi Josipoviću koji boravi u posjetu Rumunjskoj, kazao da ima u vidu da nijedna zemlja nije ušla u Schengen po planu.

'To nije pitanje standarda, nego političko pitanje', rekao je rumunjski predsjednik Traian Basescu koji drži da njegova zemlja kriterije za Schengen ispunjava. 'Odluka je politička, a uvijek postoji neka zemlja koja ima problema s imigracijom i koja će imati prigovor'. 'Imajte u vidu da nijedna nova članica nije ušla u Schengen prema planu, već je kasnila', objasnio je i dodao kako i stare članice koje jesu u Schengenu imaju problema s kontrolom dotoka imigranata. 'Čuvajte se zemalja koje imaju mnogo otoka', dodao je.

Rumunjska je članica EU-a, ali nije u schengenskoj zoni.Hrvatskomu predsjedniku Ivi Josipoviću rumunjski je predsjednik prigodom susreta uručio potpisan Ugovor o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji i najavio nastavak bliske suradnje dviju zemalja i kad Hrvatska bude u EU-u. Suradnja je bitna, rekao je, osobito u regionalnim pitanjima jer je nužno poduprijeti i ostale zemlje jugoistočne Europe u njihovu približavanju Uniji.

'Očekujem da i Crna Gora, a zatim i Srbija počnu pregovore o pristupanju', rekao je Basescu, domaćin dvodnevna posjeta Ive Josipovića Rumunjskoj. 'Strateški je interes da šira regija, svi susjedi iz jugoistočne Europe, kad ispune uvjete, uđu u EU", rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Ministri pravosuđa dviju zemalja potpisali su sporazume o pravosudnoj suradnji, a dvojica predsjednika razgovarala su i o mogućnostima unapređivanja gospodarske suradnje, koja je nešto manja od tristo milijuna eura na godinu, te o suradnji u Dunavskoj strategiji i o pitanju zaštite prava manjina.

Josipović će se u Bukureštu u ponedjeljak sastati i s premijerom Victorom Pontom, predsjednikom rumunjskoga Senata Vasileom Blagom te s predsjednicom Zastupničkoga doma Robertom Anastase. U utorak će Josipović govoriti na susretu rumunjskih i hrvatskih gospodarstvenika te posjetiti općine Lupak, Klokotiće i Karaševo u kojima živi hrvatska manjina.