ublažavanje energetskog šoka

Cure detalji o mjerama pomoći: Subvencionirat će se struja, stiže potpora na plaću, a veliki dio od šest milijardi kuna ide malim poduzetnicima

04.09.2022 u 23:02

Bionic
Reading

Počeli su curiti detalji vladinih mjera za pomoć građanima zbog energetske krize

Jutarnji list piše da se osim pomoći za građane i javne institucije, razmatra i uvođenje subvencionirane cijene električne energije za obrtnike i male poduzetnike.

Prem neslužbenim informacijama do kojih su došli to bi se moglo odnositi na one koji imaju potrošnju do 100.000 kWh godišnje, a velike kompanije zasad nisu uključene.

Također, na stolu je i prijedlog novih mjera potpora za očuvanje radnih mjesta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, po uzoru na one koje su bile uvedene zbog ekonomskih posljedica pandemije korone, a visina potpore bila je 4000 kuna po radniku.

Novi Vladin paket pomoći mogao bi dosegnuti i i šest milijardi kuna, a u njemu je dio koji se odnosi na male poduzetnike najizdašniji. Između ostalog, taj paket donosi i značajno olakšanje za račune za električnu energiju za institucije iz javnog i neprofitnog sektora, poput škola, vrtića, bolnica, muzeja i drugih, jer se predviđa nov način obračuna, po nižoj, subvencioniranoj tarifi.

Na stolu su i nove mjere za kućanstva, socijalno ugrožene, kao i za umirovljenike, poljoprivrednike i ribare. Što se kućanstava tiče, koja sada plaćaju subvenciranu cijenu struje, ministar financija Marko Primorac iznio je u intervjuu Večernjem listu da se razmišlja o redefiniranju tarifa.

  • +18
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek