nevjerojatan fenomen

Čudo prirode: Sredozemni galebovi komuniciraju između sebe vibrirajući u jajima prije nego što se izlegu

25.07.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Nova studija, objavljena u časopisu Nature Ecology & Evolution, otkrila je ovaj nevjerojatan fenomen. Ne samo da neizlegli mladunci čuju upozoravajuće krikove odraslih ptica, već su sposobni upozoravati se i dijeliti informacije

Novo istraživanje pokazuje zapanjujuće sposobnosti prilagođavanja sredozemnih galebova (Larus cachinnans michahellis) okolišu i prije izlijeganja iz jajeta. Sve je počelo tako što su istraživači još neizlegle galebove izlagali različitim zvukovima koji znače opasnost. I što se dogodilo?

Pokazalo se da još neizlegli embriji prenose upozorenja drugoj, neizlegloj braći i sestrama. A kad bi se napokon ispilili iz jajeta, ti bi se galebići ponašali puno opreznije od onih koji nisu bili izloženi opasnostima u jajima.

Nevjerojatne vještine prilagodbe

'Rezultati istraživanja snažno upućuju na to da embriji galeba mogu dobiti relevantne informacije od svojih braće i sestara', napisali su istraživači u svojoj studiji.

Neizlegli galebovi komunicirali bi tako što bi se vrtjeli i okretali u svojim jajima, stvarajući vibracije koje bi onda primali drugi embriji u gnijezdu.

'Bili smo vrlo iznenađeni', rekao je glavni autor studije Jose Noguera sa sveučilišta u španjolskom gradu Vigu. 'Bili smo svjesni toga da ptičji embriji mogu proizvesti vibracije dok se nalaze u jajetu, no oni su vibrirali puno više od očekivanja.'

Eksperiment s tri jaja u gnijezdu

Tim je za istraživanje prikupio 90 jaja sredozemnih galebova s otoka Sálvora na sjevernoj obali Španjolske i rasporedio ih u skupine od po tri. Prije izlijeganja dva od tri jaja uklonili bi iz gnijezda i izvrgli ih predatorskim pozivima četiri puta dnevno. Jaja iz treće skupine za to bi vrijeme ostala u svojim gnijezdima.

Sredozemni galebovi Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tijekom tih testova istraživači su otkrili da su embriji reagirali na zvukove vibrirajući ispod ljuske jajeta. Također su zapazili da se njihova 'informacija' prenosila do trećeg, neizleglog galebića u gnijezdu. On bi potom vibrirao na sličan način kao druga dva jajeta kad bi ih vratili u gnijezdo.

'Ova vrsta prijenosa informacija, od embrija do embrija, može izazvati promjene od kojih izlegle ptice mogu imati koristi', primijetio je Noguera. Naime, embriji izloženi upozoravajućim zvukovima po izlijeganju brže bježe i skrivaju se od mogućih opasnosti.

Istraživači sad žele provjeriti je li isti obrazac ponašanja moguć i kod drugih vrsta ptica.