PREKO KANALA

Leteći čovjek Franky Zapata najavio novi spektakl: Planira preletjeti La Manche

24.07.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Franky Zapata, koji je 'zarobio' pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušat će u četvrtak svojim Flyoardom preletjeti La Manche, 110 godina nakon prvog preleta koji je za to doba bio podvig, a izveo ga je pilot Louis Bleriot.

Europski i svjetski prvak u jet-skiju, 40-godišnji francuski državljanin poletjet će u četvrtak s plaže Sangatte blizu Calaisa i planira spustiti se negdje u okolici Dovera u Engleskoj, najavljeno je no bez objave točnog mjesta prizemljenja.

'Vlasti jedinog mjesta koje su mu dale dozvolu ne žele nikakvu promociju i zato nijedan predstavnik medija neće biti prisutan. Stoga neće biti moguće snimati prizemljenja', rekao je jedan od Zapatinih suradnika.

Na francuski nacionalni praznik tijekom vojnog mimohoda u Parizu Zapata je već ponudio svijetu futuristički spektakl. S puškom u rukama preletio je nekoliko desetina metara iznad tla na vlastitom izumu za koji kaže da je '100 posto razvijen u Francuskoj'.

Riječ je o autonomnom letećem stroju pogonjenom kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku širine oko 35 kilometara, morat će se opskrbljivati na putu. Tehničke pojedinosti opskrbe nisu objavljene, a vjerojatno će se dogoditi u britanskim vodama, nekih 18 kilometara od francuske obale. Početkom srpnja, francuske pomorske vlasti za La Manche i Sjeverno more dale su 'negativno mišljenje' o Zapatinu projektu upozorivši da je ta zona 'opasna' zbog osobito gustog prometa.

Leteći vojnik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No u utorak navečer upozorenje je uklonjeno pošto su vlasti dobile 'brojna jamstva' o 'sigurnosti' preleta.

O Flyboardu

Zapata je svoj izum već bio predstavio na Forumu inovacija u obrambenoj industriji u Parizu krajem 2018. godine. Tada je njegov Flyboard bio korišten kao platforma za snajperista koji je bio podrška komandosima u napadu izvedenom s plovila na rijeci Seinei.

Francuske specijalne snage zainteresirane su za tu platformu 'za posebne operacije u urbanim područjima'.

Prije nego što je izumio svoj 'Flyboard Air', Zapata koji je građanin Marseillea, već je 'leti' nad vodom na svome akva-Flyboardom.