KOMENTAR MARIJA DUSPARE

Čudesna metamorfoza: Milanović se pred našim očima pretvara u Karamarka

18.08.2016 u 13:39

Bionic
Reading

Parlamentarni izbori 2016. godine donijeli su nam jedno nepatvoreno čudo. I to ne neko čudo iz druge ruke, kakva su obično čuda - ovom su čudu svi mogli svjedočiti u izravnom prijenosu. Zoran 'mi ili oni' Milanović, vođa hrvatske ljevice, u debati s desničarskom perjanicom Andrejem Plenkovićem počeo je metamorfozu u svoju nekadašnju nemezu, Tomislava Karamarka

Počeo je Zoran Milanović umiljavanje desnici uvođenjem u priču 'dede ustaše', potom je prisnažio mrkim pogledom i prijetnjom Srbiji oko regionalne jurisdikcije. Danas je SDP, čini se, odustao od angažiranja za kampanju 'urbanih' glazbenika poput, do sada nezaobilaznog, Gorana Bare. Prelaze na Gazde, tamburaše koji će zasigurno žariti i paliti po varoškim trgovima i vatrogasnim domovima.

Vrhunac transformacije je ipak najava da se više neće sučeljavati sa svojim ključnim oponentom, nego će to prepustiti - stručnim timovima! Da je još pao i neki sitan verbalni gaf, ili barem da je spomenuo digitalizaciju, zakleo bih se da je to govorio netko sasvim drugi...

S podsmijehom je Zoran Milanović godinama podbadao vječito nevoljkog Tomislava Karamarka. 'Izađi i bori se'; 'mislim da je vrijeme da izađe iz te mišje rupe u koju se sakrio', dobacivao je ondašnjem šefu HDZ-a koji se i bez suparnika pred kamerama često verbalno saplitao. Milanovićeve izborne strategije, dok ih je vodio Alex Braun, čvrsto su počivale na 'mi ili oni' i doskočicama na račun Karamarkovih gafova.

I svi smo čekali i pitali se hoće li Karamarko konačno popustiti, izaći na megdan pa doživjeti verbalni masakr. Nije izašao, vadio se na sučeljavanje programa i timova te pouzdavao u stranačke vojnike koji su na birališta izvodili sve što je moglo hodati i zaokruživati.

Nakon afera vezanih uz MOL, Karamarko je srušio svoju (O. K., Oreškovićevu) vladu, otišao s čela HDZ-a i ostavio stranku u nezavidnoj poziciji pred nove izbore.

Milanović je ostao bez omiljene mete, a novi čelnik HDZ-a Andrej Plenković rado se odazvao na toliko puta opjevano izravno sučeljavanje.

I upravo je to besadržajno sučeljavanje s čovjekom koga mnogi proglašavaju njegovim političkim i intelektualnim blizancem postalo okidač za tu čudesnu metamorfozu šefa SDP-a.

'Moj deda je bio ustaša', ispalio je ničim izazvan Milanović tada pred kamerama, namjeravajući valjda impresionirati biračko tijelo svog oponenta. Zamotao je taj 'ekstremistički bombončić' u odgovor o maljanju spomenika Miri Barešiću, ali sve je to ispalo umjetno i nepotrebno kao i kada je nekada naglašavao kako je Livnjak i 'duvanjski zet', a nije imao listu za dijasporu.

Imao je on i ranije kalkulatorske faze, ali ne i potpunu transformaciju. Već je u legendu ušla njegova rečenica 'neće nam trebati' na uporno i izričito pitanje planira li suradnju s HDSSB-om i njihovim kontroverznim osnivačem Branimirom Glavašom, baš dok su njegovi 'SSokolovi' uvježbavali koračnice i glačali crne uniforme na zgražanje cijele države.

No, u debati je i Milanović na pitanje treba li zabraniti pozdrav 'Za dom spremni' citirao nekakve odluke Ustavnog suda, umjesto da jasno kaže 'da', kako to očekuje glavnina njegova biračkog tijela.

Navalio je Milanović i na Srbiju, tražeći potporu braniteljskih udruga, čiji su mu članovi do jučer mrcvarili ministra Predraga Matića.

'Gospodin Dečak i ja razgovarali smo o problemima koji tište braniteljsku populaciju, o tome što nismo napravili u četiri godine i o tome što bismo mogli napraviti. Ključni razgovor je, naravno, bio o situaciji s hibridnim zakonom koji ima Srbija, temeljem kojega se sudi hrvatskim braniteljima za navodna kaznena djela počinjena na području bivše Jugoslavije s čime imamo ozbiljan problem koji ćemo morati rješavati', bio je razdragan nakon sastanka Zoran Milanović.

No, sve je to sitnica prema njegovoj odluci koja je mnoge ostavila u šoku.

Milanović je najavio da se više neće sučeljavati s Plenkovićem, nego će to prepustiti stručnjacima, baš kao što se Karamarko nekoć migoljio.

'Karamarko izbjegava sučeljavanje i sakrio se u timove. Milanović vodi stranku, a Karamarko se skriva iza stranke. Nije nikakav problem to da se sučeljavamo programima i timovima, ali jedan je odgovoran za državu i javnost treba vidjeti daje li mu povjerenje za to', bio je stav SDP-a nakon što je Karamarko pozvao na sučeljavanje timova i programa za prošle izbore.

Sučeljavanje Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića možda nije polučilo nekakav spektakl, ali sigurno je bilo važno za hrvatsku demokraciju. Uostalom, čak i oni koji su ih smatrali istima, možda su došli na svoje.

Konstruktivno sučeljavanje čekali smo 13 godina, a na iščekivanju takvog duela Zoran Milanović gradio je sebe kao političara. Njegovo političko pretvaranje u Tomislava Karamarka, čovjeka kojeg je godinama kinjio, zbog toga je još čudnije.

Ali, stigne se predomisliti.