OSVOJIO DALMATINSKI HDZ

Plenković: Nisam preslikani Milanović, ta priča je odraz panike na ljevici

29.06.2016 u 20:41

  • +4

Plenković predstavio svoju kandidaturu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković u Splitu je krenuo u unutarstranačku kampanju, premda još uvijek nije poznato hoće li uopće imati protukandidata. Najprije su mu predsjednici županijskih ogranaka stranke iz svih četiriju dalmatinskih županija dali potporu kao 'budućem predsjedniku HDZ-a i premijeru Hrvatske', a potom se na stranačkom skupu predstavio pred nekoliko stotina članova

Sudeći po odazivu, Andrej Plenković u Dalmaciji dosta dobro kotira: u stopu su ga pratili eurozastupnici Ivo Stier i Dubravka Šuica, zatim šef njegove kampanje Damir Krstičević, a u blizini su se držali svi viđeniji dubrovački, splitski, šibenski i zadarski HDZ-ovci.

'Stav nas iz Dalmacije, kao HDZ-ovog bastiona, jest da dajemo čvrstu potporu kandidaturi Andreja Plenkovića. On može Hrvatsku odvesti u nove pobjede i bolju budućnost. Možda će biti još kandidata za predsjednika stranke i njima ćemo, također, pružiti logističku podršku, ali već smo se opredijelili', kazao je predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader u ime stranačkih predsjednika iz četiriju dalmatinskih županija.

Jasno artikulirati stranku kao desni centar

Plenković je objavio da želi svojom ambicioznošću i programom dati impuls koji će vratiti povjerenje birača prema HDZ-u. 'Hrvatska treba vodstvo koje dobro poznaje izazove s kojima se susreću i država i Europa. Uvjeren sam da ćemo zajednički artikulirati ključne teme koje brinu građane, od gospodarstva i socijalnih pitanja do razvoja i naše pune integriranosti u Europsku uniju koja je nakon odluke britanskih birača, također, suočena s novom krizom', kazao je.

'Želimo biti identitetski jasno artikulirani kao stranka desnog centra, narodnjačka opcija koja baštini demokršćanske vrijednosti i poštuje univerzalna humanistička načela', opisao je kako vidi HDZ u budućem razdoblju.

Novinarima je Plenković potvrdio da je čuo za odustajanje Darka Milinovića od kandidature i protumačio da svaki eventualni protukandidat ima pravo na svoju osobnu odluku. 'Tko god se želi kandidirati, ima puno pravo, to je dobro za HDZ i za jačanje unutarstranačke demokratske kulture', kazao je.

'SDP i ljevica su u panici'

Na primjedbe da dio javnosti podsjeća na Zorana Milanovića, odnosno njegovu desnu presliku, Plenković je kazao da se sa svojim životopisom i dosadašnjim radom jako dobro osjeća u HDZ-u.

'Te priče su odraz panike koja je nastupila u SDP-u i na ljevici', uvjeren je HDZ-ovac.

Otkrio je da dio članova predsjedništva stranke već razgovara sa sadašnjim i potencijalnim koalicijskim partnerima, no nije izravno odgovorio na pitanje hoće li Domoljubna koalicija na izborima nastupiti bez Hrasta i HSP AS-a. Za eventualnu veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, koja se u javnosti sve češće spominje, uvjeren je da neće biti potrebna jer će njegova stranka ostvariti uvjerljivu pobjedu na izborima.