UBOJSTVA CIVILA U LOVINCU

Čubrilu 15 godina zatvora za ratni zločin u Lovincu

18.10.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Radoslav Čubrilo danas je na Županijskome sudu u Rijeci nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Lovincu u svibnju 1991.

Čubrilu se sudilo u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskome pravosuđu. Suđenje u Rijeci mu je treće suđenje za isti zločin jer su presude u dva dosadašnja suđenja na Županijskome sudu u Gospiću poništene odlukama Vrhovnoga suda te je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasenke Kovačić utvrdilo je kako je Čubrilo s još četvoricom pripadnika tzv. 'velebitske jedinice', koju je sam osnovao i njome zapovijedao, tijekom napada srpskih vojnih snaga na hrvatska područja ušao u Lovinac te naredio da se šestorica mještana uhite kao taoci. Jedan od njih je pušten da prenese ultimatum hrvatskim policajcima, a petorica ostalih su ubijena u blizini sela.

Sudsko vijeće prihvatilo je nalaze vještačenja po kojima su ta petorica mještana ubijena rafalnom pucnjavom u leđa.

Tijekom suđenja ispitana su 33 svjedoka, obavljena su dva vještačenja te rekonstrukcija na mjestu zločina.

Čubrilu nije pronađena nijedna olakotna okolnost, a otegotna mu je okolnost prijašnja presuda na 15 godina zatvora na Vojnome sudu u Karlovcu zbog drugog ratnog zločina počinjenog u lipnju.