OČEKIVANO

CSU uvjerljivo pobijedio u Bavarskoj

15.09.2013 u 19:47

Bionic
Reading

Kršćansko-socijalna unija (CSU) je, prema prvim procjenama javnih TV postaja ARD i ZDF, pobjednik izbora za pokrajinski parlament u Bavarskoj te će u sljedećih pet godina sama vladati najvećom njemačkom saveznom pokrajinom

Po prvim procjenama, koje se temelje na rezultatima i izlaznim anketama, objavljenim netom nakon zatvaranja izbornih mjesta u 18 sati, CSU je s 49 posto osvojenih glasova izborio tzv. apsolutnu većinu u Bavarskom parlamentu te je u stanju bez koalicijskih partnera sastaviti vladu. Predsjednik CSU-a Horst Seehofer bi tako i sljedećih pet godina trebao obnašati funkciju bavarskog premijera.

Dosadašnji koalicijski partner CSU-a, Liberalno-demokratska stranka (FDP), s 3 posto osvojenih glasova nije uspjela prijeći izborni prag.

Najveća oporbena stranka, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je, prema prognozama, osvojila 21, stranka Zeleni 8,5 te Savez slobodnih birača 8,5 posto glasova. Stranka Ljevica je osvojila 2 posto glasova što je nedostatno za prelazak izbornog praga.

CSU je s 5,6 posto ostvario i najveći dobitak u odnosu na posljednje izbore za lokalni parlament prije 5 godina, a FDP je istodobno izgubio 5,6 posto glasača.

Izbori u Bavarskoj se ocjenjuju kao važan pokazatelj za savezne izbore koji se u Njemačkoj održavaju za tjedan dana. Kako se procjenjuje u prvim medijskim analizama, od posebne težine bi mogao biti dramatični gubitak FDP-a koji i na saveznoj razini čini koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, FDP se na saveznoj razini s pet posto nalazi na rubu izbornog praga a gubitak koalicijskg partnera bi i za Uniju CDU/CSU kancelarke Angele Merkel značio veliki gubitak.

Kršćansko-socijalna unija je u Bavarskoj, s izuzetkom jednog izbornog razdoblja, bez prekida na vlasti od 1946. CSU i Kršćansko-demokratska unija (CDU) na saveznoj razni tvore stranačku Uniju CDU/CSU a na saveznim izborima se u Bavarskoj kandidira CSU a u ostatku Njemačke CDU.