vjerovali ili ne

Crobarometar: Građani smatraju da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru, ali popularnost HDZ-u raste

25.11.2022 u 19:46

Bionic
Reading

Mjesečno istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar donosi odgovore na niz pitanja o rejtingu stranaka i stavu građana o kvaliteti života u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za studeni 2022. godine.

Pesimizam je stabilan u Hrvatskoj: tri četvrtine ispitanih, odnosno 74 posto birača, ne vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, 17 posto misli da ipak ide, a devet posto ne zna. Stabilno je i nezadovoljstvo radom Vlade: 66 posto ispitanih ne odobrava poteze koje Vlada povlači, 26 posto odobrava, a osam posto ne zna.

Verbalna rabijatnost koja dominira u svim istupima predsjednika Zorana Milanovića više – tako barem pokazuju brojke – ne donosi rast, nego pad popularnosti: 56 posto ispitanih ne odobrava što i kako radi, a vjerojatno i kako i o čemu govori, i ta brojka polako raste.

Navijačka atmosfera u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Što se rejtinga stranaka tiče, HDZ je i dalje uporno na prvom mjestu te raste u odnosu na prošli mjesec: gotovo je na 30 posto, odnosno na 29,9, što je za jedan i pol postotni poen bolje u odnosu na listopad.

SDP je drugi sa 11,7 posto te mu popularnost pada usprkos svim medijskim nastupima i optužbama na račun Vlade. Možemo na trećem sa 8,6 posto i Most je na četvrtom sa 8,3 su stabilni, baš kao i Domovinski pokret koji je na 5,8 posto.