OSUDA ZLOČINA

Crnogorski parlament prihvatio deklaraciju o Srebrenici

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2009 20:37
  • Objavljeno 09.07.2009 u 20:35
posmrtni ostaci Srebrenica

posmrtni ostaci Srebrenica

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Crnogorski parlament prihvatio je u četvrtak deklaraciju kojom je pak prihvatio rezoluciju Europskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosanskohercegovačkom gradu te drugi zločini počinjeni u sukobima na prostorima bivše Jugoslavije

Potpredsjednik parlamenta i jedan od predlagača te deklaracije Rifat Rastoder kazao je da motiv za njezino predlaganje nije 'ni uskonacionalni, ni uskostranački', već želja da se iskaže civilizacijski odnos prema žrtvama zločina.

Rastoder se pozvao na rezoluciju EP-a kojom je ustanovljena obveza sjećanja na žrtve zločina u Srebrenici, počinjena od 11. do 19. srpnja 1995. 'Tijekom rata bilo je mnogo zločina, ali je Srebrenica sinonim za počinjene zločine', rekao je Rastoder. Kazao je kako smatra da je objektivno suočavanje s prošlošću jedan od najbitnijih preduvjeta za utemeljenje dugoročna mira, odnosno mirnije i izglednije budućnosti u regiji.

U deklaraciji se navodi da crnogorska skupština, poštujući započete istražne i sudske postupke, poziva sudska i druga tijela da, u skladu s rezolucijom o ispunjavanju obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stvore uvjete za još odlučnije suočavanje i doznavanje istine o svim zločinima iz razdoblja 1991.-2001.

U deklaraciji se navodi kako skupština očekuje da će i susjedne države primjereno osuditi zločine počinjene na svojim područjima i one što su ih počinili njihovi državljanI te dati pun doprinos rasvjetljivanju zločina i kažnjavanju počinitelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi