RUŠITELJ PERUČE

Crnogorska oporba 'podivljala' zbog izručenja Đukića Hrvatskoj

09.03.2016 u 22:36

Bionic
Reading

Nakon što je Crna Gora jučer iz ekstradicijskog pritvora Hrvatskoj izručila umirovljenog srpskog generala i državljanina Srbije Borislava Đukića, koji je optužen za rušenje brane u Peruči 1993., dio prosrpske crnogorske oporbe najoštrije je osudilo izručenje, optuživši crnogorsku vlast za izdaju

Kako prenose crnogorski mediji, oporbena Nova srpska demokratija (NSD) smatra kako je crnogorska vlast generala Đukića 'podlo i kukavički izručila svojim neprijateljima, onima od kojih se branio srpski narod'.

 
NSD smatra da je vlast u Podgorici izručila Đukića Zagrebu radi svojih interesa u vezi s članstvom zemlje u NATO-u i u interesu premijera Mila Đukanovića za kojeg navode kako u 'posljednje vrijeme ima intenzivnu komunikaciju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović'.
 
'Ova odluka donesena je u trenutku kada se u Hrvatskoj iznova povampiruje ideologija koja je u smrt odvela na stotine tisuća Srba', stoji u NSD-ovom priopćenju.

Podsjetimo, Đukića je 18. srpnja prošle godine uhitila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd, i to po hrvatskoj potjernici zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina.
 
General Đukić 1995. optužen je za rušenje brane na Peruči, a optužnicom su još obuhvaćeni general Ratko Mladić, komandant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine (SVK), i major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih postrojbi milicije RSK. Optuženima je 1993. određen pritvor te je za njima raspisana potjernica na osnovi koje je i uhićen.
Ubrzo po uhićenju, 12. kolovoza Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, te Jovan Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog kaznenog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog na području sjeverne Dalmacije te je na osnovi toga 19. kolovoza 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje. Nekoliko dana kasnije, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Srbije od 26. kolovoza 2015., kojom je zatraženo izručenje generala Đukića, zbog vođenja kaznenog postupka zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravomoćnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. studenoga 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu koje je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, odlučio Đukića izručiti Hrvatskoj.

Zbog Đukićeva uhićenja reagirao je i Veritas, nevladina organizacija koju vodi Savo Štrbac, a koja ističe kako su na osnovi međunarodnih potjernica koje je raspisao Interpolov ured u Zagrebu do sada uhićena 154 Srbina, od kojih je 51 ekstradiran u Hrvatsku. Od svih izručenih, do sada je protiv njih 19 obustavljen postupak ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Veritas ocjenjuje da ovoliki broj obustava postupaka protiv osoba s Interpolovih potjernica ukazuje na to da Hrvatska zlouporabljuje Interpol.