INSPEKCIJE NAKNADE

Crnogorci zbrajaju štete zbog povećanja hrvatskih pristojba

11.08.2017 u 18:58

Bionic
Reading

Povećanje inspekcijskih naknada pri uvozu voća i povrća koje je Hrvatska uvela, a potom ukinula nije nanijelo veće štete zbog kojih bi crnogorski proizvođači trebali tražiti odštetu od Hrvatske, rekla je u petak crnogorska ministrica gospodarstva Dragica Sekulić

Sekulić je za TV Crne Gore rekla da je materijalnu štetu nanesenu poljoprivrednicima teško procijeniti, jer im se nisu izravno obratili.

No, neki izvoznici misle drugačije.

'Iako je Pravilnik o fitosanitarnoj kontroli bio na snazi desetak dana, crnogorski izvoznici su već procijenili štetu. Na gubitku nisu samo distributeri, već i proizvođači kojima su plodovi ostali na njivi - uglavnom lubenice', kazao je Radiju Crne Gore vlasnik Redkomerca Edo Mušović, napominjući da je za to vrijeme njegova tvrtka izvezla manje 35 šlepera lubenice.

'Procjena je da je vrijednost štete za našu firmu i proizvođače oko 60 tisuća eura', naveo je Mušović, dodajući da to nije jedini gubitak, jer bi njegova tvrtka mogla imati i dodatne troškove prema dobavljačima iz Hrvatske, Sparu i Intersparu, kojima je proteklih dana trebala isporučiti 600 do 700 tona lubenica.

'Nismo to mogli realizirati i sada ćemo vidjeti hoćemo li morati platimo penale Sparu i Intersparu za neisporučenu robu', naveo je Mušović