DRAMA NA MORU

Crnogorci u strahu od Hrvatske otkazali isplovljavanje otetog broda?

25.04.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Zapovjedništvo mornarice Crne Gore naprasno je otkazalo desetodnevno krstarenje školskog broda Jadran, na koji polaže pravo Hrvatska, do Venecije preko Slovenije koje je trebalo započeti 3. svibnja

Službeno se navodi da je plovidba otkazana iz tehničkih razloga, međutim prema neslužbenim informacijama srpskih medija, Crnogorci su odustali od krstarenja zbog nezadovoljstva iz Hrvatske. U petak je u Podgorici iza zatvorenih vrata održan sastanak delegacija ministarstava obrane i vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske, na kojem su obje strane iznijele svoje argumente o tome zašto smatraju da vrijedni stari jedrenjak pripada Hrvatskoj, odnosno Crnoj Gori.

Hrvatska i dalje ostaje pri stavu da je brod 'Jadran' neraskidiv dio hrvatske pomorske povijesti i da će hrvatska Vlada poduzeti sve legitimne korake kako bi ovaj jedrenjak bio vraćen pod hrvatsku zastavu.

Pitanje broda 'Jadran' već je dugo sporno jer je održavan i registriran u Hrvatskoj tijekom vremena kada su Hrvatska i Crna Gora bile dijelom iste države. Hrvatska nije zadovoljna time što brod nije uvršten i sukcesijsku masu, tako da se stalno oko njega pregovara. Tako se i svaki korak broda prati i izaziva nezadovoljstvo.

Raspad Jugoslavije brod 'Jadran' dočekao je na remontu u luci Tivat, tako da je ostao u crnogorskom posjedu.

Srpske Novosti spekuliraju o tome da je osjetljivost političkog trenutka u kojem Crna Gora treba uskoro ući u NATO, za što joj je Hrvatska davala podršku, presudila da se službena Podgorica povuče, i da Ministarstvo obrane naredi Mornarici VCG da otkaže isplovljavanje 'Jadrana' iz Tivta, iako je trebao po unaprijed određenom kursu, baš zbog zahtjeva iz Hrvatske, do Venecije i Kopra i nazad ploviti daleko od hrvatskih teritorijalnih voda.