SRBI BIJESENE

Crna Gora i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

15.01.2010 u 17:30

Bionic
Reading

Razmjenom pisama šefova diplomacija Crne Gore i Kosova Milana Roćena i Skendera Hysenija, te dvije najmlađe balkanske države u petak su uspostavile diplomatske odnose

Kako je priopćeno iz crnogorske vlade, diplomatski odnosi s Prištinom uspostavljeni u skladu s odlukom službene Podgorice o priznanju Kosovo od 9. listopada 2008. godine.

Crna Gora je oklijevala s uspostavom diplomatskih odnosa s Kosovom sve dok Priština ne riješi pitanje crnogorske zajednice na Kosovu, Ustavom ne prizna njezino postojanje te ne predvidi odgovarajuću zastupljenost u parlamentu i tijelima vlasti.

Srbija povlači veleposlanika iz Crne Gore

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u petak oštruprosvjednu notu predstavniku crnogorske vlade u Beogradu povodom odlukevlasti u Podgorici o uspostavi diplomatskih odnosa s Prištinom,objavilo je to ministarstvo.

Srbijanski ministar vanjskihposlova Vuk Jeremić naložio je i hitno povlačenje srbijanskogveleposlanika u Podgorici na konzultacije u Beograd.

Uspostavadiplomatskih odnosa vlade Crne Gore s Prištinom narušava regionalnustabilnost i otežava uspostavu najboljih mogućih odnosa među susjedima,što je prioritet srbijanske vlade, stoji u priopćenju.

Beogradskimediji izvijestili su da su Crna Gora i Kosovo u petak uspostavilidiplomatske odnose razmjenom pisama ministara vanjskih poslova dvijuzemalja, Milana Roćena i Skendera Hysenija.


Čak je i crnogorski predsjednik Filip Vujanović inzistirao na tome rekavši ranije da neće potpisati odluku o imenovanju veleposlanika Crne Gore u Prištini sve dok se ne prizna crnogorska zajednica na Kosovu.

Potpredsjednik vlade Svetozar Marović također se protivio razmjenom diplomata Podgorice i Prištine sve dok Međunarodni sud pravde u Den Haagu ne riješi žalbu Srbije vezanu uz proglašenje neovisnosti Kosova.

Crnogorski premijer Milo Đukanović pozivao se na ustavne ovlasti da vlada donosi odluku o uspostavi odnosa s Prištinom dobivajući uvjeravanja kosovskih dužnosnika da je određivanje statusa crnogorske zajednice u tijeku. I nađeno je kompromisno rješenje - diplomatski odnosi Crne Gore i Kosova, kako najavljuju mediji, bit će na razini otpravnika poslova, za što ne treba potpis predsjednika Vujanovića, jer je to u nadležnosti vlade.

Šef crnogorske diplomacije Milan Roćen naglasio je da Crna Gora veoma cijeni to što vlasti u Prištini imaju razumijevanja za potrebe članova crnogorske zajednice na Kosovu.

'Očekujem da će njihov položaj biti riješen na trajnoj osnovi u okviru pravnog sustava Kosova, istodobno s pripremama za razmjenu diplomatskog osoblja', kazao je šef crnogorske diplomacije.

Roćen je istaknuo da će to pridonijeti boljem međusobnom povjerenju i tradicionalnom uvažavanju koje njeguju dva prijateljska naroda, u interesu zajedničkog dobra, jačanja regionalne stabilnosti i bržeg dostizanja zajedničkih europskih i euroatlantskih ciljeva.

Crna Gora priznala je neovisnost Kosova 9. listopada 2008. godine, nakon čega je službeni Beograd crnogorsku veleposlanicu u Srbiji Anku Vojvodić proglasio nepoželjnom osobom ili personom non grata. Nema sumnje da će i ovaj potez Podgorice dodatno utjecati na zahlađenje odnosa Srbije i Crne Gore.

U Podgorici se već nagađa da bi prvi diplomatski predstavnik Crne Gore bio Radovan Miljanić, doskorašnji direktor Javnog servisa RTV Crne Gore, a kosovski u Podgorici nekadašnji poznati političar, a sada odvjetnik Azem Vllasi.