ZAKON O POBAČAJU

Crkva zaprijetila ekskomunikacijom irskom premijeru

08.05.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Katolička crkva u Irskoj zaprijetila je ekskomunikacijom premijeru Endi Kennyju ako ne povuče s dnevnog reda glasovanje o novom zakonu o pobačaju. Ekskomunikacijom su također zaprijetili svima koji odluče glasovati za novi zakon o pobačaju

Irska namjerava legalizirati pobačaj u slučajevima u kojima je ugrožen život trudnice. Vlada tvrdi da se ništa u praksi neće promijeniti jer iako je pobačaj nezakonit u Irskoj, ustavni sud 1992. godine dopustio je njegovu primjenu u slučajevima kada je trudnica životno ugrožena. Ipak, odluka suda ostavila je previše mjesta improvizacijama pa se to želi regulirati. Crkva smatra da je riječ o uvođenju legalizacije pobačaja u Irsku na mala vrata. Uglavnom, nije dugo trebalo čekati na Kennyjev odgovor Crkvi.

Svi imaju pravo na svoje mišljenje, ali, kako je Kenny poručio kardinalima i ostalim crkvenim velikodostojnicima, on kao premijer odgovora ustavu, a sadržaj ustava određuje narod. 'Ustav je narodna knjiga, a mi živimo u republici, te ja kao šef vlade imam dužnost i odgovornost donositi zakone u skladu s interesima i željama naroda', pojasnio je crkvenim dužnosnicima irski premijer što je to sekularna država.