KARDINAL PULJIĆ

‘Čovjek traži Boga, a danas mu nameću novoga Boga - novac’

15.08.2016 u 12:41

Bionic
Reading

Predvodeći svečano misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta vrhbosanski nabiskup kardinal Vinko Puljić poručio je u ponedjeljak kako je čovjek ugrožen, kada ljudi pogaze vrijednost života, kao Božjeg dara, te da, ako Boga uklonimo iz svoga života, onda je čovjek ugrožen u svome dostojanstvu, pravima i radosti života

U svojoj propovjedi kardinal Puljić upozorio je kako se u današnjem društvu, unatoč pokušajima čovjeka da živi u skladu s vjerom, donose zakoni ‘koji uništavaju život’, i koji su ‘protiv čovječanstva’, a da ‘život treba poštivati’.

Svi govorimo da smo za mir, a najviše se sredstava troši za naoružanje. Čovjek traži Boga, a danas mu nameću novoga Boga, a to je novac, koji je postao idol. Ako novac počne gospodariti, onda nema ni čovjeka. To je ta hipokrizija društva, upozorio je kardinal Puljić.

Kažemo da smo srušili bivši sustav, ali promijenile su se samo košulje, a ostao je mentalitet. Demokracija treba služiti općem dobru, ne stranci ili liderima, već da svima nama bude dobro, naglasio je dodavši kako se pomirenje ne može graditi tako da svoju sreću gradimo na tuđoj nesreći. ‘Gradi se od istine, tako da svaku stvar treba nazvati pravim imenom, a na tom temelju graditi pomirenje i praštanje’, poručio je.

Kardinal Puljić je istaknuo i kako je život dar Božji, a Djevica Marija uzor svim našim majkama te putokaz za put prema Bogu i vječni život te da taj život treba početi na ovom svijetu, kao što ga je živjela Marija, prihvativši Božju riječ.

Danas nam je to zavjet, da i mi pokušamo tako živjeti, jer ćemo tako izgrađivati pravednije društvo, u kojem ćemo se svi osjećati braćom i sestrama, poručio je kardinal Puljić.

U Aljmašu će se danas održati i misa za stradalnike Domovinskog rata te pobožnost križnoga puta.