uvjetne preporuke

Čović najavio nastavak reformi kako bi se BiH priključila EU

08.11.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a te zemlje Dragan Čović ocijenio je u srijedu odluku Europske komisije o davanju uvjetne preporuke za otvaranje pregovora o članstvu s Unijom poticajem za nastavak rada na ostvarenju europske budućnosti Bosne i Hercegovine

"Duboko posvećeni europskoj budućnosti naše domovine, nastavit ćemo čvrsto raditi na tom cilju", napisao je Čović na svome nalogu na Platformi X.

On je posljednja dva dana iznosio očekivanje da će Bosna i Hercegovina otvoriti pregovore s Europskom unijom navodeći kako bi Europska komisija mogla dati uvjetnu preporuku. To je danas i objavljeno te se navodi kako "Komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u EU nakon što se postigne neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nagovijestila je da bi Komisija Europskome vijeću mogla u prvome dijelu 2024. dostaviti preporuku za otvaranje pregovora s BiH kada zemlja ispuni dio postavljenih uvjeta. 

Čović je pozdravio napore svih dužnosnika iz Europske unije koji podržavaju Bosnu i Hercegovinu na tome putu. 

Europska komisija je u izvješću za BiH ocijenila kako je zabilježen napredak, no da je potrebno provesti dodatne reforme kojim bi se osnažila ljudska prava i napravilo iskorak u oblasti pravosuđa. To uključuje i pravosudne te ustavne i izborne reforme kako bi se zajamčila jednaka prava građana, ali i "očuvao ustavni poredak zemlje".