SELJACI SE JOŠ NISU IZJASNILI

Čobanković ponudio daleko manje od traženog

05.03.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon završetka sastanka s čelnicima poljoprivrednih udruga, na koji nisu došli predstavnici slavonskih seljaka, ministar Čobanković iznio je prijedloge za koje je rekao da je to 'maksimalno što vlada može učiniti'. Glavni prijedlog seljacima ostaje kompenzacija u repromaterijalu, a ponuđeno je i oslobađanje od plaćanja zakupa, pomoć u reprogramiranju kredita te isplata naknade za skladištenje pšenice. Predstavnici poljoprivrednih udruga koji su bili na današnjem sastanku zadovoljni su ministrovim prijedlozima, no napominju kako će se o njima moći izjasniti tek nakon konzultacija sa svojim članovima na terenu

Kompenzacijom u repromaterijalu isplatilo bi se 500 kuna po hektaru, odnosno 22 posto poticaja od 40 posto koliko je iznosilo smanjenje. Umjesto plaćanja duga od 205 milijuna kuna za poticaje iz 2008., Čobanković je ponudio oslobađanje poljoprivrednika od plaćanja zakupa državnog zemljišta za 2010. godinu (cca 220 milijuna kuna) i prolongiranje otplate otkupa zemljišta za godinu dana.

Ostali prijedlozi odnose se na izmjena Pravilnika o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta; izdavanje odluka za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima dok kraja srpnja 2010. godine svim korisnicima, što je većina banaka spremna prihvatiti za rješavanje financijskih problema; pojedinačno rješavanje reprograma kredita poljoprivrednih proizvođača u HBOR-u te isplatu naknade za skladištenje pšenice u iznosu od 10 lipa po kilogramu.

Na sastanku je sudjelovalo 14 predstavnika seljačkih udruga, među kojima iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Udruge poljoprivrednika središnje Hrvatske, Hrvatskog seljačkog saveza Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije, Saveza poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije, udruge ratara iz Donjeg Miholjca, predstavnici poljoprivrednika iz Međimurja i dr.

Predstavnici seljaka prosvjednika iz slavonskih županija sinoć su u Kutjevu odlučili da neće ići na današnji sastanaka u Ministarstvo poljoprivrede, čije su čelnike, zajedno s Vladom, pozivali na sastanak u Slavoniju.

U pet slavonskih županijama u ovom trenutku prosvjeduje oko pet tisuća seljaka s oko 2000 traktora, a ukoliko do 13 sati ne dobiju odgovor od Vlade i resornog ministarstva da će doći na pregovore u Slavoniju, slijedi dogovor predstavnika udruga prosvjednika iz cijele Slavonije oko daljnjih aktivnosti, izvijestili su predstavnici udruga poljoprivrednika prosvjednika.