AFERA PLANINSKA

Čobanković i Fiolić: Priznajemo, krivi smo

12.12.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Pozicija bivšeg premijera Ive Sanadera u petoj po redu optužnici podignutoj protiv njega zbog korupcije - takozvanoj aferi Planinska, postaje sve teža i kompliciranija. Sanaderovi suoptuženici, njegov bivši prijatelj mesar Stjepan Fiolić i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, priznaju krivnju i sve navode optužnice, piše Večernji list

Večernji list navodi kako se Fiolić nada da će mu sud honorirati priznanje na kraju postupka kada bude odmjeravao kaznu, dok će se Čobanković pokušati nagoditi s tužiteljima o kazni. Kako im prijeti od 1 do 10 godina zatvora, obojici je realno nadati se da prođu s oko godinu dana.

Podsjetimo, afera Planinska datira iz 2009. kada je Fiolić zgradu u Planinskoj prodao Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno većoj od tržišne. U napuhavanju cijene svoje uloge imali su Čobanković čije je ministarstvo pristalo na plaćanje nerealnog iznosa, zatim direktor  Inženjerijskog biroa Mladen Mlinarević koji je angažirao stalnog sudskog vještaka Matu Bitangu i tražio lažnu procjenu te tadašnji premijer Ivo Sanader koji je bio pokrovitelj cijelog aranžmana.

Tako je zgrada u Planinskoj na kraju procijenjena na gotovo dvostrukuvrijednost od realne, na 79,9 milijuna kuna čime je, kako se pokazalo tijekom istrage, proračun oštećen u iznosu od 26,4 milijuna kuna. Prema Fiolićevu priznanju, od preplaćenog iznosa on osobno je 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov izričit zahtjev. Tužiteljima je opisao da je novac za Sanadera spakirao u drvenu kutiju koju inače koristi za pakiranje i transport komada mesa, i tako mu ga predao. Bivši se premijer naljutio što mu dio nije predao u eurima.

'Moj je branjenik priznao krivnju, a njegova je obrana takva da se u potpunosti poklapa s  navodima optužnice', kaže Ante Madunić, branitelj Stjepana Fiolića. U četvrtak je zakazano optužno vijeće na kojem će Fiolić, kaže Večernjaku njegov odvjetnik, izjaviti da ostaje pri prijašnjim navodima, odnosno cjelokupnom priznanju. Madunić kaže da se njegov klijent nije nagodio s tužiteljima u smislu klasične nagodbe, ali da očekuje kako će tijekom postupka sud imati u vidu njegovo priznanje i iskreno kajanje te uzeti to u obzir pri odmjeravanju kazne.

Bivši ministar Petar Čobanković također nema namjeru nadmudrivati se s USKOK-om pa će i on u četvrtak samo potvrditi priznanje djela.

'Mom je branjeniku u interesu da se postupak što prije završi. Ne poriče djelo, nismo pisali ni odgovor na optužnicu. On prihvaća i nosi se s onim što se dogodilo', kaže pak Mate Matić, branitelj Petra Čobankovića. No, za razliku od Fiolića, Čobanković će pokušati s tužiteljima postići klasičnu nagodbu, što znači da će uz priznanje krivnje nastojati za sebe ishoditi blažu kaznu.