SPLITSKI ZIDOVI

Čobanković, ali i novinari na udaru grafitera

14.03.2011 u 22:15

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Petar Čobanković se također našao ovih dana na udaru grafitera u Splitu. U glavnoj gradskoj pješačkoj ulici, u Marmontovoj, tik do Rive, nepoznati autor ironično ismijava Petra Čobankovića i njegov fizički izgled

Ništa neobično i neočekivano, ako imamo u vidu trenutačni rejting Vlade RH. Naravno, natpis će krasiti centar Splita barem još nekoliko dana kao i nedavno u slučaju grafitnih prijetnji premijerki Jadranki Kosor.

To je zapravo i pravedno, ako usporedimo te sporadične uvrede na račun čelnika Vlade ili splitskog gradonačelnika Željka Keruma sa gomilama uvreda koje nepoznati autori već tjednima ispisuju na račun nekoliko splitskih novinara, a najviše su na udaru kolumnisti Boris Dežulović i Ante Tomić. Ti šovinistički grafiti su u velikom broju ispisani po zidovima u centru i stoje već mjesec-dva, bez naznake da će skoro biti uklonjeni.


Najnoviji uradak prava je zidna slika, mural na zapadnom zidu splitske ribarnice, popularne peškarije na kojoj je već bilo sličnih amaterskih likovnih pokušaja. Na ovome je prikazano čak šest novinara sa naglašenim portretnim karakteristikama, i to redom Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Zlatko Gall, Predrag Lucić, Ante Tomić i Davor Krile. Nevješti autor i slikar ih je proglasio trovačima mozga i nešto natuknuo o njihovoj seksualnoj orijentaciji.

Na tom zidu sličnim likovnim rukopisom su već komentirane teme iz sfere interesa Torcide, pa se i ovaj rad može pripisati dijelu splitske navijačke skupine. Šest navedenih novinara se itekako zna obraniti od uličnih uvreda, nije im neophodno potrebna naša pomoć, no ono što je indikativno u ovom slučaju je činjenica da za sadašnje stanje u Hrvatskoj zaista najmanje odgovornosti snose kolumnisti tiskanih medija.

Lista odgovornih je duga i dobro poznata, od bivših i sadašnjih premijera, državnih odvjetnika, gradonačelnika, pa nadalje, a pravo je pitanje tko je stvarno otrovao mozak autoru ovog grafita. Tako nešto pakovati primjerice Luciću i Dežuloviću pokazuje da se nismo puno odmakli od Tuđmanove autokracije i histerije 90-ih ili sličnih vremena desničarskog divljanja po splitskoj Rivi prije desetak godina.