PROSVJED PRED VLADOM

CMS: Rat je gotov, nemojte organizirati vojne parade

23.07.2015 u 10:27

  • +11

Prosvjed članova CMS-a protiv održavanja vojnog mimohoda

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Bionic
Reading

Desetak pripadnica Centra za mirovne studije (CMS) prosvjedovalo je pred zgradom hrvatske Vlade, noseći transparent na kojem stoji 'rat je gotov'. Traže od Vlade da odustane od vojnog mimohoda 4. kolovoza

Prosvjeduju jer je pozornost vladajućih, predsjednice RH i predsjednika Vlade RH, usmjerena na obilježavanje godišnjica vojnih akcija, ali ne i na uspješnu izgradnju mira u zemlji.

Navode da je u više navrata posljednjih nekoliko mjeseci u javnom diskursu istaknuta retorika u kojoj se ukazuje na potrebu 'drugog Domovinskog rata' te da dio sugrađana pod izlikom prosvjeda izvlači vojne uniforme i unosi vojnu simboliku u javni prostor.

'CMS podsjeća institucije zemlje, kao i građane, da je rat gotov te da pobjede dogovorom moraju postati važnije od onih postignutim oružjem, a izgradnja mira u Hrvatskoj predizborni bod za svaku stranku', kažu iz CMS-a.

'Republika Hrvatska, nakon proživljenih ratnih razaranja, nikada nije prestala slaviti rat i koristiti simbole militarizma za partikularne političke ciljeve, a nažalost ta potreba nije nestala ni 20 godina nakon završetka rata.

Stoga CMS traži obustavljanje organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, kao i reagiranje institucija, prvenstveno političkih aktera, na svakodnevno vraćanje u prošlost militarističkom retorikom', zaključuju iz CMS-a.