RUSKO-AMERIČKO PARTNERSTVO

Clinton u Moskvu došla po potporu za pritisak na Iran

13.10.2009 u 09:44

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u Moskvu gdje će u razgovorima s najvišim ruskim dužnosnicima zatražiti potporu za pritisak na Iran kako bi u cijelosti otkrio svoj nuklearni program, a teme razgovora su i stanje u Afganistanu i Sjevernoj Koreji te smanjenje strateškog nuklearnog naoružanja, javile su agencije

Boravak u Moskvi državna tajnica započela je ranim sastankom s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, a kasnije tijekom dana sastat će se s predsjednikom Dimitrijem Medvedevom.

Prema najavama dviju strana, posjet američke državne tajnice novi je korak u okviru obnovljenog rusko-američkog partnerstva.

Clinton će s ruskim dužnosnicima razmotriti dosadašnji napredak i daljnje korake u pregovorima o novom sporazumu koji treba zamijeniti sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START), koji ističe 5. prosinca, najavili su iz State Departmenta uoči moskovskih razgovora.

Agencija Reuters prenosi kako je neimenovani dužnosnik State Departmenta rekao da će Clinton od Moskve zatražiti i da se izjasni kakvo bi bilo rusko stajalište ako Washington i saveznici odluče novim sankcijama izvršiti pritisak na Iran.

'Državna tajnica želi razgovarati s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i predsjednikom Dimitrijem Medvedevom na koje je posebne oblike pritisaka Rusija spremna kako bi se pridružila nama i drugim saveznicima, ako Iran ne ispuni preuzete obaveze', rekao je američki dužnosnik.