JANDROKOVIĆ U SAD-u

Clinton pohvalila hrvatski angažman u Afganistanu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 09:25
  • Objavljeno 04.02.2011 u 07:31
Jandroković i Clinton

Jandroković i Clinton

Izvor: tportal.hr / Autor: MVPEI

Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je na konferenciji za novinare nakon susreta s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem da je Hrvatska pokazala predanost u partnerstvu s SAD-om te je označila Hrvatsku kao lidera u regiji

U izvještaju s konferencije za novinare objavljenom na internetskim stranicama State Departmenta, prenose se riječi državne tajnice Clinton koja je ocijenila da je Hrvatska pokazala veliku predanost kao globalni i regionalni partner te je izrazila zahvalnost SAD-a za hrvatski doprinos operaciji u Afganistanu, posebno u obuci afganistanske policije.

Dodala je kako na zapadnom Balkanu Hrvatska nastavlja biti lider, a posebno je istaknula hrvatsko vodstvo u procesu pomirenja u regiji. Aktivnosti Hrvatske u tom pogledu ocijenila je uzornim. Pohvalila je razgovore sa Srbijom radi olakšanja povratka izbjeglica i rješavanja međusobnih otvorenih pitanja te rekla da Hrvatska podržava Bosnu i Hercegovinu na putu reformi i euro-atlantskih integracija.

Pomirenjem se izgrađuje mir, ali i stvaraju nove mogućnosti za europske i američke tvrtke, rekla je Clinton.

Ocijenila je da je susret s ministrom Jandrokovićem održan u obećavajućem trenutku za Hrvatsku, u vremenu koje prethodi članstvu u Europskoj uniji. Čestitala je na teškim koracima koje Hrvatska poduzima, a koji su potrebni za članstvo u EU-u.

Izrazila je nadu da će Hrvatska u nadolazećim mjesecima ispuniti sve zahtjeve i da će, kako se prenosi u izvještaju, hrvatski narod što je prije moguće zauzeti svoje mjesto u Europi koje mu pripada.

Ministar Jandroković zahvalio je na potpori SAD-a. Istaknuo je predanost Hrvatske mirovnoj misiji u Afganistanu te kazao da je Hrvatska spremna zemljama regije prenositi iskustva stečena u procesu euroatlantskih integracija. Izvijestio je da Hrvatska čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, njezinu euroatlantsku perspektivu, reforme i ustavne promjene. Naglasio je važnost koju za Hrvatsku ima ravnopravni status Hrvata u BiH.

Govoreći o planovima Hrvatske za ovu godinu, rekao je da oni uključuju napore za završetak pristupnih pregovora s EU-om tijekom mađarskoga predsjedanja i aktivnosti na jačanju gospodarstva.

Clinton i Jandroković potpisali su Sporazum o zračnom prometu između vlada SAD-a i Hrvatske. Složili su se da će on omogućiti dolazak većeg broja američkih turista u Hrvatsku i otvoriti nove mogućnosti investiranja.

Sporazum je potpisan nedugo nakon što su Zrakoplovne vlasti SAD-a utvrdile da Hrvatska ispunjava međunarodne sigurnosne standarde u zračnom prometu te su joj dodijelile kategoriju 1. Time je omogućena uspostava izravnih letova između dviju država i sklapanje 'code share' sporazuma američkih i hrvatskih prijevoznika. Prvi izravni letovi između Hrvatske i SAD-a očekuju se već ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi