JEDAN-JEDAN

Clinton gusto u Kentuckyu, Sanders se još ne da - osvojio Oregon

18.05.2016 u 08:08

Bionic
Reading

Kandidati za demokratsku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton i Bernie Sanders dobili su u utorak na predizborima svatko po jednu državu - Sanders je slavio u Oregonu, Clinton dobila tijesno Kentucky, ali taj rezultat ne stavlja pod znak pitanja njezinu ulogu favoritkinje.

Pobjeda senatora iz Vermonta međutim spriječava Hillary Clinton da se u potpunosti usmjeri na konačni obračun s najvjerojatnijim republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom na nacionalnim izborima 8. studenoga.

Dok je Trump već započeo svoju kampanju, Clinton mora i dalje biti usredotočena na predizbore gdje će konačni obračun biti 7. lipnja kada se glasuje u šest država uključivo Kaliforniju koja daje 548 delegata.

Vodstvo Clintonove u broju delegata znači da će ona u konačnici vjerojatno biti kandidatkinja demokrata, ali još uvijek još nedostaje njih više od sto. Sanders bi morao na svim preostalim predizborima do 14. lipnja osvojiti gotovo 90 posto svih delegata što se čini potpuno nemoguće.

Za pobjedu i osvajanje demokratske nominacije potrebno je 2383 delegata. Clinton ih ima blizu 2300, Sanders oko 1530.

Clinton nije pozvala Sandersa da se povuče iz utrke kako bi se stavila točku na predizbore, a Sanders ne odustaje i krivi medije i analitičare da ga prerano otpisuju.

Republikanci su u utorak glasovali samo u Oregonu, što je bilo glasovanje bez velikih uloga jer je Trump ostao jedini njihov kandidat u utrci.