sjednica sabora

Članstvo u CERN-u otvara niz mogućnosti za Hrvatsku

30.05.2019 u 11:52

Bionic
Reading

Pridruženo članstvo Hrvatske u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) otvorit će Hrvatskoj niz mogućnosti, pristup visokotehnološkim rješenjima, sudjelovanje na projektima koje financira CERN, kao i veću kvalitetu obrazovanja za studente, znanstvenike i stručnjake, složili su se u četvrtak saborski zastupnici u raspravi o potvrdi sporazuma između Hrvatske i CERN-a

Hrvatska će imati ogromne benefite od toga članstva, ne samo znanstvene, već i gospodarske, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomo Antičić.

Za milijun švicarskih franaka koje će Hrvatska uplaćivati CERN-u hrvatski inženjeri imat će pristup visokotehnološkim rješenjima koja se koriste na CERN-u, hrvatske tvrtke moći sudjelovati u javnim nabavama, a studenti, učenici i nastavnici sudjelovati u edukacijama, kazao je Antičić.

Vesna Bedeković (HDZ) kazala je da CERN, koji je osnovan 1954., danas ima 22 članice, zapošljava oko 2,5 tisuće ljudi, te na različitim projektima okuplja oko 17 tisuća znanstvenika iz cijeloga svijeta.

'Naši znanstvenici surađuju već 40 godina sa CERN-om ali ovo pridruženo članstvo otvara niz mogućnosti kroz zapošljavanje hrvatskih znanstvenika, sklapanje ugovora hrvatske industrije sa CERN-om te edukacije i trening znanstvenika, studenata i učenika', naglasila je

Ovo je zaista povijesni trenutak obzirom na značaj ulaska Hrvatske u pridruženo članstvo u CERN-u, ocijenio je Željko Jovanović (SDP), koji je uvjeren da će povezivanje hrvatske znanosti i gospodarstva s tom institucijom osnažiti znanstveni, istraživački i gospodarski potencijal Hrvatske.

Ulaganje u istraživanje i inovacije je ulaganje u budućnost Hrvatske, naglasio je Jovanović upozorivši kako Hrvatska u istraživanje i razvoj ulaže svega 0,87 posto BDP-a, dok prosjek EU-a iznosi 3 posto.

Sa CERN-om su dosad surađivala Zagrebačko, Riječko i Splitsko sveučilište, a sada se ta lepeza moguće suradnje proširuje, naročito u pogledu mogućnosti hrvatskih znanstvenika da rade na projektima izravno u suradnji sa znanstvenicima sa CERN-a, dodala je Vesna Pusić (Glas).

Suradnju s CERN-om podržava i Hrvoje Zekanović (HRAST), međutim, traži i konkretne odgovore koliko će ta suradnja koštati hrvatske građane, te koliko će naših znanstvenika i profesora moći tamo otići.

Bez veće rasprave zastupnici su u četvrtak podržali i prijedlog zakona o mehanizmima rješavanja poreznih sporova u Europskoj uniji.