DIP DOZNAČIO SREDSTVA

Članovima biračkih odbora uskoro 'sjedaju' naknade za rad

20.11.2015 u 12:45

Bionic
Reading

Članovima biračkih odbora angažiranima na provedi parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ovih bi dana na račune trebale 'sjesti' naknade za rad, budući je Državno izborno povjerenstvo (DIP) doznačilo sredstva za njihovu isplatu izbornim povjerenstvima izbornih jedinica

Povjerenstvo je doznačilo sredstva za isplatu naknada za rad u biračkim odborima izbornim povjerenstvima izbornih jedinica, rečeno je u petak Hini.

Članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici dobit će po 300 kuna, a predsjednik odbora i njegov zamjenik po 350 kuna neto. Birački odbor ima deset članova, predsjednika i četiri člana te njihove zamjenike.

U Hrvatskoj je u odborima bilo angažirano 68.260 osoba. Trošak za naknade odborima u Hrvatskoj i inozemstvu planiran je na 43,3 milijuna kuna bruto.

DIP je izvjestio i o naknadama koje će dobiti članovi izbornih povjerenstava. Stalni sastavi povjerenstava izbornih jedinica dobit će 6.000 kuna neto po osobi, a zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva, koje je pokrivalo 643 biračka mjesta, 5.500 kuna po osobi.

Za stalne sastave gradskih i općinskih izbornih povjerenstava naknade nisu fiksne, nego ovise o broju biračkih mjesta koja su pokrivali i kreću se od 1.500 do 4.500 kuna neto po osobi. Polovicu tih iznosa dobit će članovi proširenih sastava izbornih povjerenstava, tamo gdje su imenovani.

DIP je ranije izvjestio da će o zakonitoj provedbi izbora brinuti 3.402 člana stalnih sastava izbornih povjerenstava u općinama, gradovima i jedanest izbornih jedinica.

Izborna povjerenstava imaju po šest članova, na razini općina i gradova u stalnim je sastavima 3.336 ljudi. Kad se tome doda i 66 članova povjerenstava u 11 izbornih jedinica, dolazi se do brojke od 3.402 člana.

Državno izborno povjerenstvo poručuje kako će cjelovito izvješće o troškovima izbora i načinu njihova korištenja objaviti na svojim mrežnim stranicama u roku od 30 dana od dana objave službenih izbornih rezultata.