covid-19

Kad dođe u Hrvatsku, cjepivo ide u komore trgovačkih centara jer nitko drugi nema uvjete za skladištenje na minus 70 stupnjeva?

12.11.2020 u 08:31

Bionic
Reading

Distribuciju i skladištenje svih cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj vodit će tvrtka Medoka. Upravo takav ugovor potpisao je u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ravnatelj Krunoslav Capak, a za Medoku direktor Ozren Žuković

Žuković je za Jutarnji list naglasio da će se za točan plan skladištenja cjepiva, poglavito onog Pfizerovog koje zahtijeva vrlo nisku temperaturu od minus 70 Celzijevih stupnjeva, pričekati napuci proizvođača, a onda će o njima ovisiti treba li imati i dodatne "hladne" prostore za pohranu, za čiju uporabu dozvolu mora dati HALMED. Naime, Medoka je tvrtka koja inače distribuira cjepiva iz obveznog program cijepljenja u Hrvatskoj, no riječ je o cjepivima koja se čuvaju na temperaturi između 2 i 8 stupnjeva Celzijevih, što nije problem.

Najveću količinu trebala bi isporučiti AstraZeneca, 2,7 milijuna doza, Pfizer milijun doza.

Da se ne bi uništio genetski materijal u Pfizerovu cjepivu važno ga je čuvati na čak minus 70 stupnjeva, što traži vrlo koordiniranu akciju u distribuciji, ali i u organizaciji cijepljenja.

Cjepivo se mora čuvati u suhom ledu koji se miješa s nekim dugim supstancama kako bi se stvorila ledena kupka temperature minus 78 stupnjeva Celzijevih u spremnicima koji se ne smiju otvoriti češće od dva puta na dan i ne dulje od minute.

Za razliku od cjepiva Sanofija i Novavaxa, koje može biti u običnom hladnjaku nekoliko mjeseci, ovo Pfizerovo može izdržati samo 24 sata na temperaturi od minus 8 stupnjeva do plus 2, što bi mogao biti problem u organizaciji cijepljenja jer se "otvoreno" cjepivo može koristi vrlo kratko, a to bi značilo da bi se velik broj ljudi trebao cijepiti u nekoliko dana, što ne dopušta epidemiološka situacija.

Jakov Radošević iz veledrogerije Medika, koja ima iskustva sa skladištenjem nekih lijekova koji zahtijevaju vrlo niske temperature, kazao je da nitko u sustavu zdravstva nema prostor u kojem se mogu čuvati lijekovi ili cjepiva na tako niskoj temperaturi.

'Imali smo dva lijeka kojima je bilo potrebno čuvanje na minus 80, a jedan na minus 128. Oni dolaze u posebnom spremniku u kojem je suhi led koji hlapi čim se 'sarkofag' otvori, a u potpunosti nestaje nakon tri dana. Takve se kutije mogu skladištiti u hladnoj komori na minus 20, ali je pitanje koliko dugo mogu biti neotvorene u tom prostoru pa treba vidjeti može li se suhi led nadopunjavati',  objasnio je Radošević.

Dodaje da je u nekim slučajevima dovoljna nadopuna svaki mjesec, ali za neke je to potrebno svaka tri dana. Prema nekim informacijama kod Pfizerovog cjepiva takva bi nadopuna bila potrebna jedanput tjedno i ne više od tri puta, što znači da bi se moglo čuvati u hladnjači tri tjedna. Trenutačno ni jedna veledrogerija u Hrvatskoj pa ni Medoka nema takav prostor, ali bi mogle uskočiti neke druge tvrtke, poput Lidla, Konzuma, Lure sa svojim hladnjačama.

Znalci ističu da i tu treba voditi brigu da se u njima ne pohranjuje, primjerice, voće, povrće ili meso odnosno sve što može kontaminirati cjepivo.