riječ stručnjaka

Čivljak: Masovni dolazak u škole nije preporučen da se dogodi sutra jer svoj djeci nije omogućeno distanciranje

22.04.2020 u 20:33

Bionic
Reading

Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, kazao je da masovni dolazak u škole nije preporučen da se dogodi sutra jer nismo spremni trenutno omogućiti svoj djeci distanciranje

'Nije problem da djeca dođu u školu nego se treba poštivati protuepidemijsku mjeru socijalnog distanciranja', naveo je gostujući u Dnevniku Nove TV.

Smatra da nema brojeva novozaraženih koji su odlučujući za donošenje i popuštanje mjera.

"Nema brojke koja bi nam mogla reći, jedna brojka od 10, 20 ili 50 na četiri milijuna građana ne može odlučiti o tome", kazao je i dodao da, u odnosu na europske zemlje Hrvatska ima manju stopu preminulih i oboljelih na milijun stanovnika.

Smatra da su naše mjere bile bolje od mjera koje se provode u nekim drugim zemljama.

Za serološko testiranje navodi da je u laboratoriju dobiveno već dosta uzoraka testa.

"Pročelnica ih je evaluirala i odlučila se za test koji je smatrala za sada najsigurnijim i najpouzdanijim da bi se on u hrvatskim bolnicama provodio", kazao je i dodao da se u drugim laboratorijima vjerojatno provode drugi testovi.

"Počet ćemo s testiranjem prvo zdravstvenih djelatnika, bitno je vidjeti koliki je broj zdravstvenih djelatnika bio u kontaktu s virusom, a nije obolio i koliki je broj imao asimptomatsku infekciju", rekao je Čivljak i dodao da su zdravstveni djelatnici bili najugroženija populacija tijekom epidemije koronavirusa. 

HZJZ će provesti testiranje na oko tisuću građana gdje će se procijeniti broj zaraženih i asimptomatskih na nacionalnoj razini.

"Mi smo u epidemiji koronavirusa tek četiri mjeseca i ni o jednoj bolesti nismo doznali tako puno u tako kratko vrijeme. U tri mjeseca o novom virusu znamo toliko puno da bi trebali biti zadovoljni", istaknuo je. 

Kako je rekao, prema jednom respektabilnom istraživanju, preživljavanje SARS COR-2 virusa slično je preživljavanju SARS COR-1 virusa.

"To je virus SARS-a koji je prouzročio epidemiju 2009. godine i otprilike se vidjelo da imaju sličnu duljinu preživljenja na neživim površinama", kazao je Čivljak i dodao da opet postoji razlika radi li se o kartonu ili nehrđajućem čeliku ili plastici.