HUMANITARNA AKCIJA

Civili evakuirani iz Azovstalja stigli u Zaporižija

08.05.2022 u 23:16

Bionic
Reading

Više od 170 civila iz Mariupolja, među kojima je četrdesetak evakuirano iz čeličane Azovstalja u toj luci na jugoistoku Ukrajine koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom, stigli su u nedjelju navečer u Zaporižija, javlja francuska novinska agencija.

Evakuirani civili, neki s malenom djecom, izašli su iz bijelih autobusa koji su ih dovezli do parkirališta trgovačkog centra u tom velikom gradu na jugoistoku Ukrajine koji je postao prihvatilište za sve koji bježe s područja pod ruskom okupacijom.

Humanitarni radnici pratili su starije osobe, među njima i gospođu u invalidskim kolicima.

Ukupno su 174 civila u osam autobusa stigla "iz mariupoljskog pakla", objavila je na Twitteru UN-ova humanitarna koordinatorica za Ukrajinu Osnat Lubrani.

"Nakon ove nove operacije ukupni broj evakuiranih iz te zone premašio je 600", istaknuo je u priopćenju UN-ov Ured za koordiniranje humanitarnih poslova.

U petak je dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla da je "50 žena, djece i starijih osoba evakuirano iz Azovstalja".

"No naš posao nije gotov", rekla je Lubrani, dodajući da "deseci ljudi koji su se ovih dana htjeli priključiti konvoju nisu to uspjeli učiniti".

U subotu je Kijev priopćio da su sve žene civili, djeca i starije osobe evakuirani iz golemog metalurškog kompleksa Azovstalja, posljednjeg uporišta iz kojeg su ukrajinski branitelji pružali otpor ruskim snagama u razorenom Mariupolju.

"Ovaj dio humanitarne misije u Mariupolju je završen", rekla je Vereščuk na društvenim mrežama, a predsjednik Volodimir Zelenskij je istaknuo da još treba evakuirati ranjenike i medicinsko osoblje.