smetao mu alarm

Čistač uništio 25 godina istraživanja ugasivši hladnjak

28.06.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Čistač na američkom Institutu za politehniku Rensselaer (RPI) uništio je desetljetna istraživanja tako što je ugasio hladnjak u kojem su se čuvale kulture jer nije mogao podnijeti zvuk alarma

'Nažalost, uništili su 25 godina istraživanja', rekao je odvjetnik RPI-a Michael Ginsberg. Krivac je čistač koji je ugasivši hladnjak uništio nekoliko kultura koje su se 25 godina čuvale na temperaturi od -80 stupnjeva kao dio istraživačkog projekta o fotosintezi, piše Guardian, prenosi Jutarnji list.

Incident se dogodio 2020. godine, a Institut sada tuži čistačeva poslodavca, tvrtku Daigle Cleaning Systems te traži da im isplate odštetu nešto veću od milijun dolara.

U tužbi stoji da se na hladnjaku 14. rujna upalio alarm jer je temperatura u njemu oscilirala. Unatoč tome, RPI tvrdi da su uzorci tada još uvijek bili valjani. Međutim, čistač je tri dana nakon izgasio hladnjak što je dovelo do porasta temperature i uništenja kultura.

Iako je na hladnjaku bilo napisano da se hladnjak ni u kojem slučaju ne smije izgasiti, čistač je, izluđen zvukom alarma to ipak učinio. Tvrdi da je pogriješio dok je čitao objašnjenje alarma te je mislio da zapravo pomaže.