SUĐENJE GENERALIMA U HAAGU

Cipci: Čermak nije imao ovlasti nad policijom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.10.2009 16:55
  • Objavljeno 14.10.2009 u 16:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zapovjednik zbornog mjesta nije imao nikakve ovlasti nad borbenim postrojbama stacioniranim u njegovu području, kao ni nad vojnom ili civilnom policijom, izjavio je u srijedu pred Haaškim sudom (ICTY) Ivo Cipci, načelnik PU splitsko-dalmatinske od 1993. do 1997. godine na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču

ZAGREB - "Sa sigurnošću mogu kazati da nije imao nikakve ovlasti ni nad vojnom ni civilnom policijom. Kao zapovjednik zbornog mjesta imao je ovlasti u skladu s tadašnjim zakonom, a čin pritom nije imao nikakvu ulogu", objasnio je Cipci, svjedok obrane generala Čermaka.

"Dužan je bio, međutim, uspostaviti kvalitetnu suradnju sa svima na terenu", dodao je, navodeći da je suradnja Čermaka s vladinim povjerenikom za Knin Petrom Pašićem i načelnikom policije Čedom Romanićem morala biti "stalna i svakodnevna".

"Jedan od drugog su tražili da se odradi neki posao kako bi se u Kninu normalizirale prilike za život", kazao je Cipci odgovarajući na pitanja Čermakova odvjetnika Stevena Kaya.

Na upit što bi bilo da je Čermak izdao pismenu zapovijed policiji, Cipci je odgovorio da "ona ne bi predstavljala baš ništa".

"Ako je saznao za neke kaznene radnje morao je to prijaviti policiji. To se moglo shvatiti samo kao obavijest, no policija je bila dužna izvršiti izvidne radnje po svakoj dojavi, čak i anonimnoj", objasnio je Cipci.

Na Kayjev upit je li Čermak imao stegovne ovlasti nad policijom kazao je da "nije imao nikakvih ovlasti, pa ni stegovnih".

U protuispitivanju Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea, Cipci je potvrdio da je civilna policija nakon "Oluje" imala zakonsku i ustavnu obvezu ući na oslobođeno područje kako bi osigurala red i sigurnost. U Vrliku je, objasnio je Cipci, policija iz PU splitsko-dalmatinske kojoj je bio na čelu, ušla u to područje zajedno s HV-om.

"Civilna se vlast odmah uspostavljala", kazao je svjedok. Potvrdio je da su njegovi djelatnici ušli i u Kijevo, Civljane i potom u Knin iako je to bilo izvan njegova područja. Raspolagao je, naime, s oko 3.500 policajaca i odobrenje da krene u ispomoć dao mu je ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak.

Kehoe je pitao znači li to da se obnovio hrvatski ustavni poredak, a svjedok je kazao da se radilo o "začecima uspostave ustavno pravnog poretka".

"Dužnost nam je bila da se u roku od nekoliko dana uspostavi puna civilna vlast", dodao je.

Gorana Mikuličića, branitelja Mladena Markača, zanimalo je je li na njega, kao načelnika policijske uprave, ikada vršen pritisak da "zažmiri" na nezakonite radnje koje su se dogodile nakon "Oluje".

"Nikada nije bilo pritisaka na mene... nikada se nitko nije usudio ni sugerirati da učinim nešto izvan okvira zakona", bio je odlučan Cipci.

Na pitanje je li ikada čuo o postojanju plana protjerivanja srpskog stanovništva i onemogućavanja njihova povratka, odgovorio je niječno.

"Ne. O postojanju takva plana čuo sam tek kada su počeli postupci pred ovim sudom", rekao je Cipci, zaključivši današnji iskaz.

Ivo Cipci je prije stupanja na dužnost načelnika PU splitsko-dalmatinske 33 godine radio kao sudac u Omišu i Splitu. Sudskom vijeću je objasnio da je upravo zato prihvatio poziv ministra Jarnjaka da stane na čelo policije jer je obučavan da štiti pravo i pravni poredak, a kako ima iskustvo iz Drugog svjetskog rata, zna jako dobro do čega dolazi kada se na nekom području zajedno nađu okupatorska i oslobodilačka vojska i brojne druge formacije te civili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi