'TRŽIŠNO NATJECANJE'

Čimpanze pomno planiraju doručak

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.11.2014 15:05
  • Objavljeno 04.11.2014 u 15:00
čimpanze

čimpanze

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Čimpanze u divljini planski spavaju u blizini izvora hrane i bude se ranije kako bi doručkovale prije moguće konkurencije, utvrdio je međunarodni tim znanstvenika

Tim predvođen Karline Janmaat iz odjela za primatologiju instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu pratio je pet odraslih čimpanza u nacionalnom parku Tai u Obali Bjelokosti 275 dana.

Kad bi životinje naišle na drvo bogato zrelim voćem, koje vole i druge životinje, poput smokava ne samo da bi se utaborile u blizini nego bi se budile za doručak ranije nego inače.

"Njihovi konkurenti za zrelo voće nisu druge čimpanze nego manji majmuni i ptice", objasnila je Janmaat dodajući da su čimpanze kretale na doručak u vrijeme kad je ostatak stanovnika šume još duboko spavao.

Gladne čimpanze često su bile na nogama i prije zore i uočeno je da su se to ranije dizale što su dalje spavale od zrelog voća.

"Otkrili smo da čimpanze ne žive samo u ovom trenutku i ovdje. One mogu planirati unaprijed svoje aktivnosti što im omogućava da u vrijeme kad nema hrane osiguraju da prve dođu do nje", napisali su znanstvenici u radu objavljenom u američkom znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!