PITANJE PRISTOJNOSTI

Čime je Karamarko toliko naljutio Keruma?

17.05.2013 u 20:43

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum zamjerio je predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku što danas nije došao na svečano otkrivanje Spomenika neovisnosti i prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu jer je, po njemu, "trebao doćí iz pristojnosti".

Karamarko uzvratio: Kerum će otići, a spomenik će ostati

'Cijenimo što je grad Split u teškim vremenima uložio napore i sredstva da financira podizanje spomenika Franji Tuđmanu i zato je na današnjem otkrivanju spomenika bio moj izaslanik i više od 100 HDZ-ovaca. Ono što je važno je da će spomenik ostati, a gospodin Kerum otići', poručio je Karamarko na druženju HDZ-ovaca s kandidatima s izborne liste te stranke u Velikoj Gorici i gradonačelnikom Draženom Barišićem, koji se natječe za još jedan mandat.

Karamarko je za jučerašnjeg boravka u Splitu izjavio kako ima malu zamjerku što se svečano otkrivanje tog spomenika organizira na završetku predizborne kampanje, ali dužnosnici HDZ-a ipak će biti na svečanosti jer Tuđmanova veličina nadilazi stranačku opredijeljenost. Dužnosnici splitskoga HDZ-a bili su na današnjoj svečanosti.

Na novinarsko pitanje, Kerum je opovrgnuo Karamarkovu primjedbu da mu otkrivanje tog spomenika služi za prikupljanje predizbornih bodova.

"Predsjednik Tuđman je bio prvi predsjednik HDZ-a, državotvorne stranke koja je stvorila hrvatsku državu, i gospodin Karamarko kao njezin sadašnji predsjednik u najmanju ruku iz pristojnosti je trebao doći u Split i pratiti čin otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu", istaknuo je Kerum i dodao da taj spomenik "nije napravio ni Kerum ni Jure ni Mate", nego ga je htjela "znatna većina Splićana".

"U ovom sam slučaju bio samo izvršitelj, nisam to napravio ja, nego građani Splita, ovo je bila njihova želja i volja", rekao je Kerum odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanog otkrivanja spomenika. Kerum je posebice zahvalio Miroslavu Tuđmanu, sinu pokojnog predsjednika Tuđmana i Miroslavu Ćiri Blaževiću što su došli na današnju svečanost u Splitu.

Na pitanje koliko je stajao taj spomenik, Kerum je odgovorio kako to treba pitati gradske službe.

A na pitanje kada će biti postavljen križ na Marjanu, Kerum je odgovorio da se upravo postavljaju dijelovi križa na Marjanu.

"Vrlo brzo ćemo i njega otkriti", dodao je.

Na pitanje hoće li objaviti imena donatora za postavljanje križa, Kerum je odgovorio: "Sve je transparentno u ovoj vlasti, bilo i bit će."