vodoopskrba i odvodnja

Cijevi se raspadaju, ali svejedno skače cijena vode u Zagrebu, poznato i kada

16.06.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) Marko Blažević najavio je u petak da će planirano poskupljenje cijene vode u Zagrebu biti najkasnije 1. siječnja 2024. godine, istaknuvši da će se u pregovorima s Vijećem za vodne usluge pokušati ostvariti i ranije

“Konkretne datume još nemamo, no u kontaktima s Vijećem za vodne usluge, i dalje se nastoji dobiti povećanje cijena”, rekao je Blažević na konferenciji za medije u Zagrebačkom holdingu.

Rekao je to odgovarajući na novinarska pitanja kada se može očekivati odobrenje Vijeća za vodne usluge za poskupljenje vode u Zagrebu. To je vijeće u ožujku ove godine stopiralo podizanje cijena, a nakon toga su s tom gradskom tvrtkom nastavili razgovore oko izračuna novih cijena.

Blažević je pojasnio da se još uvijek rade izračuni, ali i da će u studenom to vijeće usvojiti nove smjernice za izračun cijena vodnih usluga, kojima će se od početka sljedeće godine morati prilagoditi svi vodovodi u Hrvatskoj.

  • +20
Zagreb: Pukla vodovodna cijev u Novom Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic

“S tim da nastojimo da možda i ove godine uspijemo dobiti povećanje cijena. Ali konkretne datume još nemamo. Dakle, 1.siječnja najkasnije, a možda i ranije”, poručio je Blažević ponovivši da motivi i ciljevi poskupljenja da se poboljša sustav održavanja i smanje gubici i dalje postoje.

Osvrnuo se na puknuće vodovodne cijevi u Novom Zagrebu, istaknuvši da ona nije pukla, već je oštećena tijekom radova na popravku toplovoda.

“Izvođač koji radi na toplovodu prilikom iskopa oštetio je našu cijev. U roku nekoliko minuta došli smo na teren, u jedno 20 do 30 minuta zaustavljeno je istjecanje vode, a sada se ispumpava voda iz rova koji je iskopan za toplovodnu cijev”, rekao je Blažević.

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic

Sama sanacija cijevi bit će nastavljena tijekom dana. 

Digitalno plaćanje Holdingovih računa 

Zagrebački holding je na konferenciji za medije predstavio nove, digitalne mogućnosti plaćanja računa za građane.

Voditeljica sektora za odnose s korisnicima Kristina Šalković istaknula je kako se od sada, svi računi koje Holding i njegove podružnice izdaju građanima, mogu bez naknade platiti putem Keks Pay aplikacije.

“Riječ je o računima za Gradska groblja, objedinjenom računu Zagrebačkog holdinga, Vodoopskrbe i odvodnje te Gradske plinare”, istaknula je Šaković.

Napomenula je da se time pojednostavljuje plaćanje računa samim građanima, a ova usluga će Holdingu donijeti smanjenje operativnih troškova tiskanja i slanja fizičkih uplatnica građana, a time će doprinijeti i zaštiti okoliša.

Napomenula je da je do sada, s obzirom da se u zadnjih godinu dana putem te aplikacije mogao platiti samo jedan od tih računa, aplikaciju za te svrhe koristilo 4 i pol tisuće korisnika. U posljednja dva tjedna je zbog ovog unaprjeđenja zaprimljeno još 5 tisuća zahtjeva za digitalnim plaćanjem putem te aplikacije.