problemi s vodom

Cijevi pucaju, zemlja se otvara, a zbog loše kanalizacije svakog dana Zagreb prolije po gotovo 100 tisuća eura vode! Renato Petek upozorava na novi problem koji vreba iz prikrajka

28.09.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Rano jutros stanovnike Selske ceste ponovno je probudilo nadiranje vode. Drugi put u samo nekoliko dana puknula je magistralna vodovodna cijev, a gradski čelnici strahuju da će se scene ponoviti. Razlog je stara infrastruktura, a gradski zastupnik i predsjednik skupštinskog Odbora za komunalno gospodarstvo Renato Petek za tportal pojašnjava i druge razloge

Cijela se ova situacija, naravno, mogla spriječiti. No problem nije nastao u posljednja tri mjeseca, već je nedostajalo, kaže Petek za tportal, kontinuirano ulaganje posljednjih desetljeća.

'Bivši gradonačelnik gradio je fontane i ukrašavao parkove, a nije se toliko bavio infrastrukturom koju građani ne vide svakodnevno, tako da ćemo se možda morati naviknuti na situaciju da je na stotinama mjesta velika propusnost vodovodne mreže i da će s vremena na vrijeme zbog raznih razloga, ali i potresa, cijevi pucati na ovakav način', kaže nam Petek.

Ovo nije prvi put da je magistralna vodovodna cijev puknula baš na Selskoj cesti, jer slična situacija dogodila se i 2018. Lani je pak blizu križanja Selske i Ozaljske kopano zbog izmještanja magistralnog cjevovoda, pokazuju podaci iz arhive ZG holdinga.

  • +12
Radovi na izmještanju magistralnog cjevovoda 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

'Imamo ogroman problem s vodovodnom mrežom. Prema najnovijim podacima iz 2019. godine, gubitak vode iz sustava je i 50 posto. Imamo prosječnu starost cijevi u nekim dijelovima Donjeg grada od preko 80 godina i tu će biti potrebno ulaganje milijarda kuna i puno godina ciljanog investiranja da bi se taj cijeli sustav u potpunosti obnovio', kaže Petek.

  • +24
Tomašević na lokaciji puknuća cijevi Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Dodaje da Zagreb nije usamljen sa starim sustavom, da su i druge države imale sličnu situaciju, no u deset godina i s ciljanim ulaganjem, kaže, mogu se napraviti pomaci. 'Ako nova gradska vlast to postavi kao jedan od prioriteta u dugoročnom radu Vodovoda i odvodnje, onda će se ta situacija s vremenom postupno poboljšavati', poručuje Petek, dodajući da je to projekt koji se radi nekoliko mandata.

>> [FOTO/VIDEO] Školski domar pred bujicom pobjegao kroz prozor, nakon toga spašavao djecu: 'Mogao sam se udaviti! Voda mi je bila do ramena' <<

Zbog kilometara i kilometara starih cijevi stvara se još jedan problem, naglašava Petek. 'Imamo problem i s pritiskom. Kako se voda pumpa u spremnike, oni potrošači koji su najbliži spremnicima imaju prevelik pritisak u cijevima dok oni koji su na kraju imaju minimalno potreban pritisak. A sve to negativno utječe i na kućanske aparate, pa neki imaju i kvarove zbog toga', kaže Petek.

Puknula cijev kod Baštijanove Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/Pixsell

Problem s vodovodnom mrežom velik je kao onaj s gospodarenjem otpadom, smatra Petek. 'U posljednje vrijeme Vodovod je krenuo s rješavanjem problema i napravljena je snimka propusnosti u Zagrebu. Postoje podaci koji kasno pokazuju gdje bi moglo doći do puknuća, gdje voda curi i ti gubici su zasada, s obzirom na regulativu Europske unije, takvi da ne plaćamo penale. No uskoro bismo mogli početi plaćati penale na gubitke vode iz sustava, koji su pretjerani', dodaje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vanja Moskaljov

Ponavlja da iz sustava gubimo više od 50 posto vode. 'Radio sam neke izračune sa stručnjacima, gubici vode iz vodovoda godišnje u Zagrebu iznose oko 250 milijuna kuna, odnosno gotovo 100 tisuća eura dnevno. Naravno, mi ćemo tu vodu ponovno iskoristiti, ali ponovno je moramo crpiti i vratiti u sustav. Srećom, u Zagrebu dugoročno imamo dovoljno vode', kaže Petek.