nema opuštanja

Cijepili ste se i mislite da niste zarazni? Varate se, evo razloga zbog kojih trebate biti na oprezu

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 26.04.2021 15:01
  • Objavljeno 26.04.2021 u 13:17
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

U Hrvatskoj je do ovog vikenda utrošeno točno 795.597 doza različitih cjepiva, a primilo ih je 627.216 osoba. Prvom dozom cijepljeno je njih 456.398, a i drugom dozom cijepljen je 168.381 građanin, uz neobičan dodatak da za 2437 osoba 'nema podataka kojom dozom su cijepljene'. Unatoč optimističnim najavama da bi već od lipnja nošenje maski moglo postati prošlost, stručnjaci upozoravaju: Još neko vrijeme mjere opreza ostat će na istoj razini

Naime cijepljene osobe doista jesu zaštitile same sebe: rizik od infekcije za njih je smanjen 70 do 95 posto, ovisno o vrsti cjepiva, dok je rizik od težih oblika bolesti i hospitalizacije sveden na nulu - ali još uvijek su sasvim pogodne za prenošenje virusa drugima.

'Sva istraživanja pokazuju da i djelomično i potpuno cijepljene osobe mogu biti prijenosnici. One su gotovo potpuno zaštićene, ali drugi oko njih nisu', objašnjava za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

'Kako se kod cijepljene osobe u slučaju infekcije pojavljuju vrlo blagi ili nikakvi simptomi, može se dogoditi da ona i ne znajući da je zarazna prenosi virus', dodaje Karin. Stoga apelira i na cijepljene osobe da i dalje poštuju epidemiološke mjere, pogotovo kada se radi o nošenju maski, jer na taj način zaustavljaju epidemiju i čuvaju osobe u svojoj okolini.

Faza u kojoj se mora razmišljati o drugima

'Što se tiče cijepljenih, njihova situacija relativno je jednostavna: u roku od 10 do 15 dana od primanja druge doze oni u pravilu razvijaju dovoljno antitijela i mogu biti sigurni da su gotovo potpuno zaštićeni od bolesti, a u potpunosti od teške kliničke slike, hospitalizacije i smrtnih ishoda. Ovo je faza u kojoj oni moraju razmišljati o drugima', kaže Karin.

Željka Karin: U roku od 10 do 15 dana od primanja druge doze cijepljeni u pravilu razvijaju dovoljno antitijela i mogu biti sigurni da su gotovo potpuno zaštićeni od bolesti

Željka Karin: U roku od 10 do 15 dana od primanja druge doze cijepljeni u pravilu razvijaju dovoljno antitijela i mogu biti sigurni da su gotovo potpuno zaštićeni od bolesti

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Neuspjeh cijepljenja' pojam je odavno poznat u medicini, a u ovom slučaju odnosi se na osobe - poput potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića - koje su razvile infekciju i nakon primanja druge doze. Dosad je u Hrvatskoj zabilježeno točno 58 takvih i većinom su asimptomatske, slijede blage kliničke slike, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su ipak hospitalizirani.

Glavni splitski infektolog, dr. Ivo Ivić potvrđuje da cijepljene osobe teoretski mogu biti ponovno zaražene, ali i služiti kao prijenosnici virusa. Premda nisu kandidati za tešku bolest, mogu izlučivati virus. Za lakše razumijevanje, to nam je pojasnio postotcima:

'Još nema dovoljno cijepljenih da bismo skinuli maske'

'Mogućnost daljnjeg prijenosa virusa zapravo se poklapa s utvrđenom učinkovitošću cjepiva: dakle ako ono ima deklariranu učinkovitost od 70 posto, mogućnost i za reinfekciju i za daljnje širenje virusa iznosi 30 posto. Kod cjepiva proizvođača čija je učinkovitost 90 ili 95 posto, ova mogućnost iznosi pet do 10 posto. Koliko ste zaštićeni cijepljenjem, toliko ste zaštitili i okolinu', plastično objašnjava Ivić.

Dr. Ivo Ivić: Koliko ste zaštićeni cijepljenjem, toliko ste zaštitili i okolinu

Dr. Ivo Ivić: Koliko ste zaštićeni cijepljenjem, toliko ste zaštitili i okolinu

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Još uvijek živimo u epidemiji i nemamo dovoljan broj cijepljenih i zaštićenih ljudi, pogotovo osoba srednje i starije životne dobi, da bismo mogli skinuti maske. Kad ta brojka dođe na zadovoljavajuću razinu i kad zahvaljujući cjepivu prevladamo opasnost od pojave teških kliničkih slika, dakako da će obveza nošenja maske biti ukinuta. Zasad se ona mora zadržati radi osoba koje nisu imunološki zaštićene, jer prijenos virusa još uvijek je moguć. Cijepljene osobe moraju misliti na ljude u svojoj okolini i na ostatak društva', zaključuje glavni splitski infektolog.

  • +39
  • +36

Cijepljenje građana protiv Covida-19 na Zagrebačkom velesajmu

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!