rivalstvo velikih sila

CIA uzvraća udarac: Deset godina nakon što su Kinezi razbili američku špijunsku mrežu, osniva se poseban odjel za Kinu

08.10.2021 u 18:53

Bionic
Reading

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) krenula je u reorganizaciju s namjerom da se što više usredotoči na Kinu, najavio je u četvrtak direktor agencije William J. Burns. U središtu napora bit će novi Kineski istraživački centar te bi on trebao unaprijediti proces prikupljanja informacija i analizu kineskih aktivnosti

'Novi centar ojačat će naš rad na najvažnijoj geopolitičkoj prijetnji s kojom se suočavamo u 21. stoljeću, sve kontradiktornijoj kineskoj vladi', poručio je direktor CIA-e William J. Burns putem priopćenja.

Osim Kineskog istraživačkog centra, osnovat će se centar za novu tehnologiju i globalne probleme poput pandemije i klimatskih promjena. Nazvan Transnacionalni i tehnološki istraživački centar, bit će mjesto u kojem će se prepoznavati nove tehnologije koje bi agencija mogla koristiti za prikupljanje obavještajnih podataka, a i koje bi drugi mogli koristiti protiv CIA-inih operativca.

Tijekom postupka potvrde nominacije za šefa CIA-e u veljači, Burns je označio Kinu kao svoj prioritet, a izazove ubrzanog napretka i promjene tehnologije kao još jedno važno područje na koje će se fokusirati. Novi istraživački centri, uz stvaranje nove pozicije šefa tehnološke službe, način su formalizacije tih prioriteta, piše The New York Times.

Promjene odražavaju opću politiku tima za nacionalnu sigurnost Bidenove administracije nakon što je usmjerila pozornost na novu generaciju izazova i prijetnji Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), poslije dva desetljeća u kojima je terorizam dominirao radom obavještajne zajednice.

Promjenu fokusa rada CIA-e pozdravljaju i u Kongresu, u kojem i republikanci i demokrati tvrde da se obavještajne agencije trebaju više usmjeriti na Kinu kako bi se poboljšale analize rada kineske vlade.

Objava dolazi samo nekoliko dana nakon što su CIA-ine postaje i baze diljem svijeta primile strogo tajno upozorenje o brojnim doušnicima koji su uhićeni, ubijeni ili pretvoreni u dvostruke agente. Tehnološki napredak učinio je prikupljanje obavještajnih podataka u Kini vrlo teškim. Sveprisutne nadzorne kamere i softver za prepoznavanje lica koji pokreće umjetna inteligencija učinili su izbjegavanje otkrivanja agenata u Kini osobito izazovnim.

Prije deset godina kineska vlada u potpunosti je razbila CIA-inu špijunsku mrežu u zemlji, pri čemu su doušnici zarobljeni ili ubijeni. Neki bivši dužnosnici za neuspjeh su okrivili proboj tajnog komunikacijskog sustava agencije dok su drugi uperili prst u bivšeg CIA-ina službenika, kasnije osuđenog zbog odavanja tajni Kini. Od tada agencija pokušava obnoviti svoju mrežu, ali moć kineske vlade da prati kretanje i komunikaciju ljudi usporila je te napore.

Viši CIA-in dužnosnik za The New York Times je rekao da će im novi tehnološki centar pomoći da ostanu korak ispred novih tehnologija koje mogu identificirati špijune. U posljednjih nekoliko godina, rekao je dužnosnik, agencija radi na rješavanju novih tehnoloških dostignuća i tjera časnike da ne podcjenjuju suparničke obavještajne službe.

Tehnološki napredak zemalja poput Kine natjerao je agenciju da ažurira i poboljša operativne vještine agenata. Novi fokus na tehnologiju i Kinu pomoći će tim naporima. Promjene su također pokušaj da se oplemeni široka reorganizacije CIA-e koju je 2015. poduzeo John O. Brennan, nakon što je postao direktor u posljednjim godinama Obamine administracije.

  • +15
Kina Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Nova reorganizacija nije ni približno tako široka kao Brennanova. No Burns poništava dvije promjene koje je napravio Brennanov nasljednik Mike Pompeo, prvi CIA-in direktor predsjednika Donalda Trumpa. Pompeo je stvorio istraživačke centre usmjerene na Sjevernu Koreju i Iran. Te će se skupine sada ponovno pretvoriti u regionalna središta fokusirana na Bliski istok i istočnu Aziju. Viši CIA-in dužnosnik rekao je da zatvaranje nezavisnih centara za Iran i Sjevernu Koreju ne odražava nikakvo smanjenje važnosti tih zemalja niti umanjuje prijetnju koju predstavljaju. Međutim zaključili su da je Iran i Sjevernu Koreju najbolje analizirati u kontekstu njihovih širih regija.

Burns će se početi sastajati sa stručnjacima za Kinu na tjednoj bazi, baš kao što su njegovi prethodnici održavali tjedne sastanke posvećene borbi protiv terorizma veći dio posljednja dva desetljeća. CIA će također poticati što više stručnjaka za tu državu da odlaze na rad u inozemstvu. Iako možda nije moguće povećati broj službenika koji rade u Kini, agencija može pozicionirati više analitičara u Aziji i regijama svijeta u kojima su aktivni Kinezi kako bi bolje razumjela pekinške strategije i taktike.

U poruci CIA-i Burns je rekao da su 'Sjedinjene Američke Države u Kini suočene s najtežim geopolitičkim ispitom u novoj eri rivalstva velikih sila'.