TAJNI IZVJEŠTAJ IZ 1995.

CIA: Tuđman je spreman raketirati Beograd

09.10.2013 u 11:30

Bionic
Reading

'Franjo Tuđman spreman je raketirati Beograd ukoliko bi 'jugoslavenska' vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima u slučaju ofenzive Hrvatske vojske. Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograda', izvijestili su 21. srpnja 1995. godine djelatnici specijalnog odreda CIA-e za Balkan svoju centralu u Washingtonu, javlja Jutarnji list

U deklasificiranim dokumentima CIA-e koji su nedavno objavljeni nalazi se i dokument u kojemu djelatnici američke obavještajne službe na deset stranica vrlo detaljno opisuju trenutačno stanje u Hrvatskoj i predviđaju daljni razvoj događaja. Njihov zaključak je jasan - Hrvatska će krenuti u napad na krajiške Srbe, piše Jutarnji list

Međutim, pogriješili su u procjeni kada će se napad dogoditi. Mjesec dan prije Oluje oni su svoje šefove obavijestili da će se napad dogoditi tek na jesen.

Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofenzivu Hrvatske vojske, obavještajci CIA-e su procijenili kako bi Milošević u obranu tzv. SAO Krajine mogao poslati oko 22 tisuće vojnika te 700 tenkova i teškog topništva. No, visoki hrvatski dužnosnici uvjerili su obavještajce CIA-e da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio raketiranjem Beograda.

Sudeći prema izvještaju od 21. srpnja, djelatnici CIA-e u to su povjerovali iako je stvarno stanje bilo sasvim drukčije. Naime, u tom trenutku Hrvatska vojska nije imala nikakvu operativnu mogućnost za gađanje ciljeva na daljini većoj od 27 kilometara.

Više o toj temi možete pročitati ovdje