ŠTO IH JE ZAČUDILO?

CIA skinula oznaku tajnosti s dokumenata o Domovinskom ratu

21.09.2013 u 19:36

Bionic
Reading

CIA je skinula oznaku tajnosti sa 300 dokumenata koji se odnose na vrijeme prije početka rata na Balkanu s početka ‘90-ih te na ratno razdoblje. Američki stručnjak za Balkan Steven Meyer izjavio je da najava objavljivanja više od 300 američkih obavještajnih dokumenata predstavlja dobru vijest, ali je istakao da je to vrlo mali broj jer su obavještajne, vojne i diplomatske službe tijekom rata prikupile tisuće dokumenata

Objavljene informacije bave se djelomično i Hrvatskom. CIA se tako osvrnula na reakciju Miloševićeva režima za vrijeme akcije Hrvatske vojske 'Oluja'. Otvoreno je izražena nevjerica izostankom bilo kakve reakcije Miloševića i njegovih ljudi za vrijeme 'Oluje'.

Može se primijetiti kako su Amerikanci očekivali mnogo burniju reakciju službenog Beograda. Američka je procjena bila i kako službeni Beograd neće braniti Banju Luku u slučaju da taj grad bude ugrožen ili padne u ruke hrvatskih i bošnjačkih strana koje su tada potiskivale srpske snage na svim frontovima.

CIA je još 19. prosinca 1991. predvidjela kako će doći do rata u BiH, te kako će početku sukoba pridonijeti priznavanje bivših jugoslavenskih republika od strane Njemačke i nekih europskih država. Iz dokumenata koji su već sada dostupni javnosti vidi se kako je SAD neodlučan po pitanju priznanja samostalnosti bivših jugoslavenskih država jer strahuju kakve bi reakcije na terenu mogao izazvati takav čin, piše Večernji list

'Odluka Njemačke i drugih zemalja Europske zajednice da priznaju nezavisnost jugoslavenskih republika će vjerojatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj. Ovo bi moglo izazvati lančanu reakciju nasilja dok lokalne grupe budu nastojale spriječiti ili pospješiti aneksiju tih područja', navodi se u dijelu jednog od objavljenih dokumenata.

Više pročitajte ovdje