IZNAD SVIH OČEKIVANJA

Chuck Hagel posjetio kineski nosač aviona

07.04.2014 u 17:11

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Chuck Hagel posjetio je u ponedjeljak jedini kineski nosač zrakoplova, što je dosad nezabilježen slučaj predstavljanja strancima inače tajnovitog kineskog vojnog programa

Američki dužnosnik rekao je da je posjet nosaču Liaoningu u luci u gradu Qingdau na sjeveru Kine trajao oko dva sata. Druge pojedinosti posjeta nisu objavljene.

Liaoning, jedini kineski nosač zrakoplova, snažan je simbol jačanja kineske vojne moći i sve većih ulaganja u razvoj oružanih snaga posljednjih godina.

Dužnosnik je rekao da je Hagel, kako se čini, prvi službeni posjetitelj iz inozemstva koji je posjetio Liaoning.

Hagelov posjet nosaču, na početku njegova trodnevnog službenog boravka u Kini, u tišini je odobrio Peking na zahtjev Washingtona, rekao je američki dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Liaoning, brod iz doba Sovjetskog Saveza koji je Kina kupila od Ukrajine i obnovila u svom brodogradilištu, smatra se simbolom kineskih aspiracije za postizanje većeg globalnog utjecaja.

Hagel na kineskom nosaču zrakoplova

Nosač zrakoplova još uvijek nije u potpunosti operativan, a stručnjaci navode da će Kini trebati desetljeća da se njezini nosači zrakoplova približe vatrenoj moći puno većih i superiornijih američkih nosača.